Manualul operaţional pentru centrul de detenţie e pe internet

Reactualizat la:
Manualul operaţional pentru centrul de detenţie e pe internet
GUANTANAMO – Manualul operaţional al armatei americane pentru centrul de detenţie Guantanamo a fost postat pe internet, regulile generale cu privire la prizonieri devenind astfel cunoscute.

Manualul de 238 pagini, intitulat “Procedurile standard pentru Camp Delta”, este datat 27 martie 2003 şi este semnat de generalul Geoffrey Miller, care era atunci directorul închisorii în care se află în prezent circa 300 de suspecţi Al-Qaida şi talibani. Manualul pare să fie o copie autentică a regulamentului din acea perioadă de la centrul de detenţie din Cuba, a declarat purtătorul de cuvânt al închisorii, colonelul Ed Bush, miercuri.
Manualul prevede ca noii deţinuţi să fie ţinuţi în condiţii de cvasi izolare în primele două săptămâni, pentru a se stabili dependenţă faţă de anchetator şi pentru a se “amplifica şi folosi dezorientarea suspectului, resimţită de noii prizonieri în timpul procesului de interogare”.
Cănile de plastic trebuie să fie confiscate dacă deţinuţii au scris pe ele, aparent pentru că unii dintre suspecţi au transmis informaţii cu ajutorul lor. “Dacă paharul este avariat sau distrus, prizonierul va fi sancţionat pentru distrugerea proprietăţii guvernului”, potrivit regulilor din manual. Manualul a fost postat săptămâna trecută pe site-ul Wikileaks.org, care invită persoane din întreaga lume să publice documente cu privire la corupţia din guverne sau la diverse nedreptăţi.
Manualul Guantanamo este ştampilat “neclasificat” şi “doar pentru uz oficial”, ceea ce înseamnă că nu era secret, dar nici destinat publicării. Manualul menţionează şi că unii deţinuţi nu au dreptul de a primi vizitatori din partea Comisiei Internaţionale a Crucii Roşii, informaţie constant negată de armata americană. Unele reguli par evidente, ca cea care sfătuieşte militarii ca “în cazul în care tomberoanele se umplu înainte de ora ridicării gunoiului, pot fi folosite cele din interiorul centrului de dentenţie”. Alta spune însă că “prizonierilor nu le este permis să îşi vopsească părul”.
Acuzaţii cu privire la abuzurile de la Guantanamo sunt făcute de ani de zile de prizonieri, avocaţi, organizaţii pentru drepturile omului şi de câţiva militari sau angajaţi care au lucrat la Guantanamo. Manualul prevede că “abuzul sau orice altă formă de pedeapsă corporală este interzisă”. Documentul mai conţine şi instrucţiuni pentru modul de folosire a spray-ului cu piper.
Când deţinuţii sunt îndepărţaţi cu forţa din celulele lor, rolul fiecărui membru din echipa de reacţie rapidă formată din cinci persoane este clar definit. “Persoana cu numărul trei este responsabilă pentru imobilizarea mâinii stângi a prizonierului…”. Manualul descrie în detaliu cum trebuie să i se pună cătuşe prizonierului, cum să fie percheziţionat şi mutat, dar şi cum trebuie îndepărtate lanţurile.
Patru pagini sunt alocate descrierii modului în care noii deţinuţi trebuie coborâţi din avion şi transportaţi la centrul de detenţie – cu un lunetist şi două persoane pe feribot.
Prizonierii vor fi verificaţi dacă au cicatrici sau tatuaje, elemente care sunt fotografiate pentru FBI, iar un traducător trebuie să fie prezent pentru a explica prizonierului ce se întâmplă când se efectuează percheziţia corporală în cavităţi, potrivit manualului.
Purtătorul de cuvânt al Guantanamo a declarat că au fost făcute schimbări în conducerea centrului din 2003 până acum, iar regulile “au evoluat semnificativ”. El a spus că centrul de detenţie are terorişti periculoşi şi nu comentează cu privire la măsuri precise, din motive de securitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor