Manualul de istorie criticat

Manualul de istorie criticat
ATENA – În Grecia are loc o mare dezbatere publică pe seama unui nou manual de istorie, pe care criticii îl consideră un gest de reconciere cu rivalul tradiţional, Turcia.

În fruntea contestatarilor se află Biserica Orotodoxă, care susţine că manualul îndulceşte tonul faţă de atitudinea Turciei faţă de Grecia de-a lungul secolelor de ocupaţie.

Criticii susţin că înţelegerea de către elevi a istoriei Greciei va fi viciată, dar autorii spun că un ton mai ponderat erste esenţial pentru descrierea istoriei moderne a Greciei.

O dată pe an are loc sărbătoriea independenţei, obţinută de Grecia în 1821. Este un prilej pentru cei mai în vârstă să le reamintească celor tineri de eroismul grecesc şi barbaria turcească.

Din noul manual lipseşte însă tradiţionala animozitate faţă de turci, adoptând o cu totul altfel de atitudine. Cel mai pregnant este modul în care este tratat războiul de independenţă, precum şi războiul din 1922, când Turcia a eliminat Grecia din Asia Mică.

Dezbatere în contradictoriu

O profesoară de istorie, Jeni Tutsis, a declarat la BBC că o astfel de abordare elimină orice inţelegere clară cu privire la luptele purtate de greci. Iar Biserica Ortodoxă Greacă a calificat manualul drept “ruşinos”, din cauza minimalizării rolului mişcării de rezistenţă în făurirea naţiunii.

Teologul George Mustakis consideră însă că înlăturarea naţionalismului extremist şi a intoleranţei sunt esenţiale. “Cartea încearcă să elimine cuvinte care provoacă şi readuc amintiri amare. E un lucru bun, dar problema e că noi nu suntem suficient de maturi să acceptăm o astfel de carte”, spune George Mustakis.

Guvernul a refuzat să retragă manualul, dar ar putea introduce câteva schimbări. Premierul Costas Karamanlis a declarat că studiul istoriei este esenţial pentru a evita greşelile trecutului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !