Malul Crişului, la apel

Malul Crişului, la apel
ORADEA – Studiul de impact la amenajarea malului Crişului Repede, pe tronsonul Pod Dacia – Pod Centru, îi nemulţumeşte pe unii şi-i încântă pe alţii. Sala mare a Primăriei a găzduit vineri seara o dezbatere publică legată de acest proiect, care a reunit zeci de ecologişti, tehnicieni şi simpli cetăţeni ai municipiului Oradea.

Ecologiştii se opun

Susţinuţi de majoritatea cetăţenilor sosiţi să-şi spună părerea, ecologiştii au atacat studiul de impact prin diverse argumente. „Din acest raport au fost omise mai multe specii de animale, despre care ştim că vieţuiesc aici. Nu scrie nicăieri despre lilieci, care sunt protejaţi de anumite ONG-uri, sau despre ştiucile şi crapii din apele râului.

Dvs. cum v-aţi simţi dacă aţi pleca în concediu şi când v-aţi întoarce nu v-aţi mai găsi strada?”, exemplifică Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) „Munţii Apuseni”. Tot contra proiectului s-au pronunţat mai mulţi cetăţeni ai oraşului, invocând fie nemulţumiri în ceea ce priveşte partea tehnică sau estetică, şi anume că spaţiul va fi grav afectat de utilaje, fie simplul motiv că Oradea duce lipsă de spaţii verzi.

„Nu e dezastru atomic”

În schimb, responsabilii proiectului au depus toate eforturile necesare convingerii publicului că amenajarea nu va avea efecte de proporţii catastrofale. „Acest proiect trebuie făcut! E o necesitate. De ce nu vreţi să lăsaţi specialiştii să-şi facă treaba? Nu este un dig, nu se betonează şi nu se modifică albia râului, ci e o ecologizare a malului”, susţin proiectanţii, în replică la problemele ridicate.

Şi Institutul de Cercetări Biologice Cluj este de partea lor. „Nu este un dezastru atomic. Este o amenajare, iar flora şi fauna din zonă se vor reface. O salcie are nevoie de doar trei ani ca să crească înapoi”, susţin reprezentanţii Institutului. Universitarul Vasile Şoldea, de la Facultatea de Protecţia Mediului, a găsit cu cale să ia apărarea proiectanţilor.

„Distrugerea este una temporară, natura tinde totdeauna să se refacă. Oraşul va arăta ca un oraş european. Nu vreţi asta?”, punctează profesorul de Ecologie Generală, fiind însă întrerupt de aplauze ironice din belşug.

Raport incomplet

Pe lângă faptul că raportul omite unele specii ce vor fi afectate de lucrări, ecologiştii au găsit şi alte neajunsuri. „Sunt pagini întregi scrise cu «copy-paste» din tot felul de descrieri. Nu reiese care e de fapt impactul asupra mediului şi nici asupra variaţiilor apelor, pentru că de la ideea aceasta s-a pornit, cum că e o lucrare pentru oameni, care să îi apere de inundaţii”, obiectează George Togor, ecologist.

De altfel, publicul nu crede în necesitatea amenajării, Oradea fiind protejată de inundaţii de seria de baraje din amonte. „Regret că instituţiile publice îşi ignoră cetăţenii. Dvs. nu ne ascultaţi, credeţi că noi nu ştim nimic”, a spus Ioana Lucaciu, membră CRSE, susţinută şi de alţi cetăţeni.

Hotărârea finală urmează să fie luată miercuri, când se va întruni o comisie de specialitate, coordonată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, pentru a analiza din nou impactul asupra mediului, din punct de vedere tehnic şi ecologic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor