Mai puţine ore pentru profesori, o măsură pentru reducerea cu 15.000 a numărului de posturi

2Comentarii
Mai puţine ore pentru profesori, o măsură pentru reducerea cu 15.000 a numărului de posturi
Ministerul Educaţiei a propus, marţi, după întâlnirea cu liderii sindicali, patru măsuri prin care s-ar putea pune în aplicare Ordonanţa 114, prin care sunt reduse 15.000 de posturi din preuniversitar, printre care reducerea normei didactice şi creşterea numărului de elevi dintr-o şcoală.

“Avem patru propuneri de măsuri în principal de ordin aministrativ, prin care s-ar putea economisi câteva mii de norme didactice. Prima ar fi să renunţăm la grevarea de ore la clasă pentru directorii de şcoală şi directorii adjuncţi. Acestă măsură ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renunţarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii şi învăţătorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Vorbim despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O altă propunere ar fi creşterea numărului maxim de elevi pentru care o şcoală poate primi personalitate juridică. Este o măsură strict administrativă cu care salvăm 1.000 de norme. De asemenea, ne-am gândit că încă o soluţie ar fi ca în momentul în care se calculează cifrele de şcoliazare pentru anul 2010 – 2011 să organizăm clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege. Toate acestea sunt doar propuneri de măsuri, iar până la 1 septembrie vom avea timp suficient să analizăm impactul lor. Ne-am propus să nu mai rezolvăm problemele în criză de timp, ci ne dorim să avem timp să discutăm temeinic orice soluţie pe care o vom pune în aplicare”, a precizat după discuţia cu sindicatele ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

De asemenea, ministrul a mai spus că discuţiile pe tema restructurărilor din învăţământ vor continua, miercuri, cu o teleconferinţă la care vor participa reprezentanţii Ministerului si Inspectoratele Şcolare Judeţene şi cu o nouă discuţie cu sindicatele, programată pentru 12 ianuarie. “Deciziile nu vor fi luate numai la nivel central, ci le vom discuta şi cu Inspectoratele Şcolare Judeţene. De asemenea, reprezenţantii sindicatelor ne-au asigurat de ajutorul lor. Federaţia Educaţiei Naţionale ne-a promis că la următoarea întâlnire va pregăti o simulare proprie a măsurilor de reducere de personal pentru a discuta pe cifre”, a mai spus Funeriu.

Sindicaliştii prezenţi la întâlnire au ţinut să menţioneze că nu sunt de acord cu reducerile de personal, însă au promis că vor colabora la discuţiile pe această temă. “Ordonanţa 114 nu are nici un fel de fundamentare şi nu este de natură să îmbunătăţească actul instructiv-educativ, ci a fost elaborată numai din raţiuni economice. Pentru a avea o adevărată reformă ar fi trebuit ca reducerile de personal să vină după modificarea programei scolare, a planurilor cadru şi stabilirea cifrei de şcolarizare. Nu vom susţine reducerile de personal, mai ales după ce anul trecut au rămas fără locuri de muncă peste 19000 de angajaţi din învăţământ”, a precizat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea. Alături de acesta au participat la întâlnirea de marţi preşedinţii tuturor sindicatelor reprezentative din educaţie, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Alma Mater.

Sursa: Newsin2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor