Macara de interventii la inaltime pentru pompierii din Timis

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Macara de interventii la inaltime pentru pompierii din Timis
© TION: Macara de interventii la inaltime pentru pompierii din Timis
Pompierii din Timiș vor avea la dispoziție, începând cu luna decembrie a anului 2016, o autospecială de lucru la mare înălțime, a cărei macara va ajunge până la 70 de metri. Cu ajutorul acesteia pompierii vor putea salva persoane și stinge incendii de pe clădiri înalte ale Timișoarei. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș au semnat miercuri contractul pentru autospeciala de intervenție și salvare la înălțime care va intra în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Banat.

În Timișoara există două utilaje cu autoscări metalice, care pot ajunge la 33 de metri. Una este din 1979, iar cea de-a doua, din 1984. În orașul de pe Bega sunt 628 de clădiri cu înălțimea mai mare de patru nivele.

Utilajul cel nou este de fapt o platformă care nu există, la ora actuală, în zona de vest a țării. Miercuri, 11 mai, la sediul Consiliului Județean Timiș s-a semnat contractul pentru autospeciala de intervenție și salvare la înălțime (70 +/- 2m), beneficiar fiind ISU BANAT. Consiliul Județean Timiș a alocat inițiat 6.000.000 lei, fără TVA, pentru această achiziție. La licitație s-au prezentat două oferte, ale firmelor SC DMV AVIATECH SRL și BRONTO SKYLIFT FINLANDA, câștigătoare fiind SC DMV AVIATECH SRL. Valoarea contractului de achiziție a fost de 5.200.000 lei. Termenul de livrare al autospecialei este 15 decembrie 2016. Banii economisiți vor rămâne tot în zona de achiziție a mașinilor pentru ISU Banat, cel mai probabil se vor achiziționa salvări, spune conducerea CJ Timiș.

Contractul a fost semnat de Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, cu reprezentanții firmei care vor livra autospeciala.

„Mă bucur că am reuşit să intrăm în linie dreaptă. Mă rog la Dumnezeu să nu avem nevoie de ea nici în această perioadă de şapte luni, până când o primim, dar nici după aceea să nu fie necesară intervenţia cu această platformă care are o rază de acţiune de până la 70 de metri. Cred că era necesară cu atât mai mult cu cât în zona de Vest nu există o asemenea macara. În principiu din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Arafat, când a venit la consiliul judeţean acum câteva luni, am discutat despre posibilitatea de a avea o macara şi am făcut acest demers”, a spus Titu Bojin.

„Nu avem posibilitatea să ajungem la clădiri înalte – Catedrala Mitropolitană, City Busineess Center, nocturna de pe Stadionul Dan Păltinișanu, blocuri înalte cu 10 etaje. Aceste blocuri, având în vedere că sunt și anvelopate, necesită o acțiune imediată cu un aport mare de substanțe de stingere. Cu tehnica actuală ne este aproape imposibil să acționăm din exterior, lucru care poate duce la propagarea incendiului pe verticală”, a spus Lucian Mihoc, șeful ISU Banat.

Autospeciala permite accesul la înălțimi de 70 de metri, are și o platformă pentru salvarea persoanelor de la înălțime, dar și spațiu ce le permite pompierilor să acționeze pentru stingerea incendiilor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor