Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România a analizat 64 de sortimente de îngheţată, vândute pe piața autohtonă. În urma studiului s-a constatat că 39 de sortimente conţin coloranţi artificiali, iar 25 suc de fructe. Calitatea înghețatei vândute este invers proporțională cu costurile de producție. Astfel, mulți producători preferă să producă înghețată folosind prafuri și coloranți artificiali pentru a menține costurile de producție scăzute. Acest lucru se traduce prin produse ieftine pentru cumpărători (se găsește și înghețată chiar sub 2 lei), dar de calitate slabă, precizează Mediafax.
„Cu cât sunt folosite mai multe ingrediente artificiale, cu atât scade costul de producţie. Găsim îngheţată şi sub 2 lei. Preţul ne poate da nişte informaţii de cât de curată este îngheţata. Un preţ mic ar trebui să ne pună semne de întrebare. Din păcate, consumatorul român face alegeri în funcţie de preţ. De ce? Din cauza unei puteri scăzute de cumpărare şi pentru că nu are o educaţie a alegerii în cunoştinţă de cauză. El se bucură când la raft găseşte produse cu preţuri mici, dar ar trebui să se întrebe cum a ajuns produsul la acel preţ”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Românii ar trebui să aibă mare grijă fiindcă ingredientele artificiale din înghețată pot afecta persoanele cu alergii, cele cu probleme de inimă sau vasculare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!