Luptă aprigă pentru titlul de cel mai mare mall din România

Luptă aprigă pentru titlul de cel mai mare mall din România
BUCUREŞTI – Dezvoltatorii proiectelor Cotroceni Park şi Dâmboviţa Center suflă în ceafa turcilor de la Plaza România, în prezent cel mai întins centru comercial din Capitală.

În 2007, niciun mall nu a fost inaugurat în Capitală. Turcii de la Anchor Grup au rămas deţinătorii celor mai mari centre comerciale existente în Bucureşti. Poziţia le este însă serios ameninţată. Anii următori vor aduce mutaţii importante în această ierarhie.

Cel puţin doi mari dezvoltatori îşi propun să obţină statutul de proprietar al celui mai mare mall din România. Cotroceni Park şi Dâmboviţa Center sunt două proiecte care îşi propun să schimbe harta destinaţiilor de shopping din Bucureşti.

Argumentul lor imbatabil – amândouă vor fi la momentul apariţiei pe piaţă cele mai întinse centre comerciale. Însumat, cele două proiecte vor aduce aproximativ 200.000 de metri pătraţi de magazine.

250 de magazine noi în sectorul şase

Primul va fi gata Cotroceni Park. Reuven Havar, directorul general al companiei care se ocupă de proiect, spune că acesta îşi va deschide porţile în preajma Crăciunului din 2009.„Proiectul Cotroceni Park a început iniţial ca un parteneriat între AFI Europe şi New Century Holdings. Zilele trecute am semnat un contract cu cei de la NCH pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni al acesteia, iar din luna decembrie vom deveni singurul proprietar al proiectului.

Tranzacţia s-a ridicat la aproximativ 78 milioane de euro”, a precizat Reuven. Mai mult decât atât, dezvoltatorul a semnat deja un contract în valoare de 158 de milioane de euro cu Danya Cebus, firma care se va ocupa de antrepriza proiectului. Cotroceni Park este situat în sectorul şase al Capitalei şi se va întinde pe o suprafaţă de 12 hectare, fiind construit în locul fostei fabrici UMEB.

Viitorul mall va cuprinde peste 250 de magazine, un hipermarket, restaurante fast food, o sală de fitness, 20 de săli de cinema şi, în premieră în România, primul cinematograf 3D, Imax.

“Până în prezent peste 80% din suprafaţa de 76.000 metri pătraţi a fost închiriată, iar pe lista de aşteptare se numără alte companii importante. Nivelul chiriei pleacă de la 10 euro pe metrul pătrat şi poate ajunge chiar la 100 de euro”, a afirmat directorul Cotroceni Park.

Vis frumos de la Casa Radio

Deocamdată doar un proiect pe hârtie, Dâmboviţa Center, proiectul imobiliar care urmează a fi construit la Casa Radio, ar putea deveni pentru o lungă periodă de timp mallul campion al Bucureştiului. Cu cei aproximativ 120.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale şi cu inovaţiile arhitectonice pe care le propune, acesta este însă în prezent doar o jumătate de certitudine. Şi asta pentru că proiectul nu are primit încă toate autorizaţiile necesare.

Mordechay Zisser, preşedintele al grupului Europe Israel, din care face parte şi compania Plaza Centers care dezvoltă proiectul, afirmă însă că până la sfârşitul acestui an toate demersurile administrative vor fi încheiate. „Şi în cel mult 40 de luni de la această dată proiectul va fi finalizat în întregime”, spune Zisser.

În acest caz vorbim de un parteneriat public, proiectul Dâmboviţa Center urmând a fi predat integral statului român la 49 deani după finalizarea lucrărilor.

Aceste lucrări odată realizate ar schimba radical peisajul urban bucureştean.Proiectul Dâmboviţa Center va mai conţine şi două turnuri de birouri, cu o înălţime record pentru Bucureşti de 145 de metri, unităţi rezidenţiale şi o clădire pentru o autoritate publică a statului român, construită ca angajament în cadrul parteneriatului public-privat.

Proiectul va fi construit pe o suprafaţă de 600.000 de metri pătraţi, iar valoarea totală a investiţiei este estimată la 600 milioane de euro.

Punct de atracţie turistică pe malul Dâmboviţei

Piesa centrală a întregului proiect este Roata Bucureştiului, o construcţie similară celebrului London Eye. Acesta va deveni în viziunea dezvoltatorului un veritabil obiectiv turistic al Capitalei care va oferi vizitatorilor, de la o înălţime de aproximativ 90 de metri, imagini panoramice asupra Bucureştiului.

“Privind planurile arhitecturale, putem trage concluzia că va avea toate ingredientele necesare pentru a se transforma într-o destinaţie simbol, ce va atrage vizitatori atât din România, cât şi din afara ţării”, crede Mordechay Zisser.

Proiectul Casa Radio, respins de comisia de urbanism a Primăriei

Proiectul imobiliar Dâmboviţa Center, cunoscut sub numele de Casa Radio, nu a primit avizul Comisiei de urbanism a Primăriei Capitalei, astfel că nu va obţine autorizaţia de construcţie, a declarat, luni, arhitectul-şef al municipalităţii, Adrian Bold.

Bold a precizat că proiectul Dâmboviţa Center a fost prezentat săptămâna trecută în Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Primăria Capitalei, unde a fost respins în unanimitate, din cauză că membrii comisiei au considerat că investiţia, prin locaţia şi dimensiunea sa, atrage necesitatea unui concurs de arhitectură pentru a găsi o soluţie care “să ţină cont de statutul de capitală europeană a Bucureştiului”.

El a afirmat că, potrivit legii, proiectul nu poate fi promovat în Consiliul General al Municipiului Bucueşti fără avizul Comisiei tehnice şi, prin urmare, nu poate primi autorizaţia de construcţie necesară începerii lucrărilor. “Legea cere o autorizaţie de construire fundamentată pe hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti care este consecutivă unui aviz dat de Comisia tehnică de urbanism”, a declarat arhitectul-şef al Capitalei De asemenea, Adrian Bold a spus că proiectul Dâmboviţa Center nu dispune de un plan urbanistic zonal special, aşa cum prevede legea în cazul terenurilor mai mari de 3.000 de metri pătraţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor