Lucrarile hidrotehnice de pe raul Moravita sunt aproape de finalizare

De Marcel Hoster
Lucrarile hidrotehnice de pe raul Moravita sunt aproape de finalizare
© TION: Lucrarile hidrotehnice de pe raul Moravita sunt aproape de finalizare (foto: arhiva)
Una dintre cele mai mari lucrări de amenajare hidrotehnică realizată în ultimii ani în zona Banatului este aproape de a fi finalizată. Cursul râului Moraviţa a fost decolmatat şi reamenajat. Înainte de demararea lucrărilor, albia nu mai permitea preluarea debitelor mari de apă care apăreau atunci când erau perioade cu ploi abundente, ceea ce ducea la inundaţii în zona judeţelor Caraş-Severin şi Timiş.


Administraţia Bazinală de Apă Banat – ABA Banat este aproape de a duce la bun sfârşit lucrarea hidrotehnică inclusă în cadrul proiectului „Decolmatare şi reprofilare curs Moraviţa”. Este vorba de o lucrare efectuată din fonduri proprii, valoarea totală a investiţiei fiind de 98.675 lei. Până în acest moment s-a realizat circa 80% din totalul lucrărilor de amenajare a albiei, au transmis reprezentanții insituției.

Lucrarea a fost necesară pentru că albia Moraviţei nu mai asigura preluarea debitelor mari din perioadele cu ploi abundente, datorită colmatării şi a vegetaţiei arborescente, care au creat blocaje în albie. Această capacitate redusă de preluare şi tranzitare a debitelor maxime prin albia minoră a cursului de apă este una dintre cauzele producerii inundaţiilor în zonă.

Lucrările au început în luna iunie a anului trecut, pe tronsonul Şemlacul Mare – Şemlacul Mic şi în zona localităţii Moraviţa. S-au executat lucrări de amenajare a albiei: terasamente, decolmatări de albie, defrişări de vegetaţie arborescentă pe o lungime de 13,4 km. În cadrul lucrărilor a fost folosit un excavator şi un buldozer, operaţiunile fiind realizate de către angajaţii Sistemului Hidrotehnic Timiş, din cadrul ABA Banat. Au mai rămas de executat lucrări pe încă 3 km, care vor fi realizate în cursului trimestrului trei al anului în curs. Valoarea lucrărilor executate până acum este de 78.940 lei.

Lucrările de regularizare a cursului de apă Moraviţa pe tronsonul Şemlacul Mare – Şemlacul Mic şi în zona localităţii Moraviţa vor contribui la creşterea gradului de protecţie a populaţiei şi punerea în siguranţă a proprietăţilor din aria localităţilor Şemlacu Mare, Şemlacu Mic, Moraviţa, Percosova, Butin şi Dejan.

Articole pe aceeași temă:

Autoritatile judetene dau asigurari ca pericolul inundatiilor din zona Gataia a fost eliminat, in urma lucrarilor recente

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor