Londra poate urma exemplul Romei de expulzare a cetăţenilor UE

1Comentariu
Londra poate urma exemplul Romei de expulzare a cetăţenilor UE
LONDRA – Bruxelles-ul a sprijinit decizia Italiei de a introduce legi care facilitează expulzarea de pe teritoriul său a unor cetăţeni ai Uniunii  Europene consideraţi ”indezirabili” şi, s-ar putea, ca Londra să urmeze exemplul Romei.

Comisia Europeană a afirmat că guvernul italian /de centru-stânga/, al premierului Romano Prodi, este îndreptăţit să expulzeze orice persoană suspectată a fi ”o ameninţare pentru siguranţa publică” a ţării. Sprijinul în acest sens pentru Italia va face să sporească presiunea asupra autorităţilor în Marea Britanie pentru a acţiona împotriva cetăţenilor străini care comit infracţiuni grave.
Decretul-lege italian, adoptat ca urmare a nemulţumirii opiniei publice în legătură cu infracţiunile comise în Italia de imigranţi din România, îi permite unui judecător să aprobe şi să semneze un ordin de expulzare în cazul persoanelor despre care poliţia afirmă că reprezintă o ameninţare. Nu sunt necesare dovezi privind existenţa cazierului, nu va fi un proces şi, desigur, nici recurs.
Anterior, cetăţeni UE puteau fi repatriaţi în ţările lor de origine numai dacă reprezentau o ameninţare la adresa statului, interpretată de obicei ca ameninţare teroristă. Dar, Italia şi-a modificat legislaţia pentru a-şi extinde enorm marja de acţiune, astfel ca mii de ”indezirabili” să poată fi îndepărtaţi imediat de pe teritoriul său.
Au existat speculaţii conform cărora legea italiană ar fi în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene ce garantează libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE. Dar, executivul comunitar doar a atenţionat în legătură cu legile care sunt folosite pentru a discrimina vreun popor sau grup etnic. ”Măsurile trebuie să aibă în vizor persoane şi fiecare caz trebuie adoptat în mod individual”, declara Friso Roscam Abbing, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Franco Frattini.
Sprijinul Bruxelles-ului pentru Italia va face să sporească presiunile asupra ministrului britanic pe probleme de imigraţie, Liam Byrne, care este ţinta unor critici pentru că nu şi-a respectat promisiunile de a introduce o legislaţie ce permite ”expulzarea automată” a străinilor care comit infracţiuni grave.
În cursul nopţii de luni spre marţi, Home Office /Ministerul britanic de Interne/ a afirmat că studiază legea italiană şi răspunsul UE.
Agenţia britanică pentru imigraţie şi frontiere are în vederea expulzarea celor care sunt în închisoare pentru condamnări de doi ani şi mai mult de doi ani, oficialii luând în calcul perioada de când o persoană trăieşte în regat, gravitatea infracţiunii şi probabilitatea de recidivă.
”Dacă executivul comunitar a decis că este perfect acceptabil de a expulza persoane pe care poliţia le suspectează că pun la cale ceva rău, atunci guvernul nostru trebuie să urmeze exemplul conducerii italiene şi să-l aplice aici” în regat, declara deputatul conservator Philip Davies.
Potrivit This is London, o serie de infracţiuni grave în Italia au fost comise de imigranţi din România, ei fiind în număr de circa 560.000, respectiv 1 % din populaţia italiană. Ei sunt în fruntea statisticilor la capitolul crime, jafuri şi violenţă sexuală comise de către imigranţi. Tensiunile au dus însă la numeroase acte de răzbunare împotriva românilor.
La câteva ore după intrarea în vigoare a decretului-lege, poliţia italiană a început să-i adune pe ”indezirabili”. Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că legea italiană este xenofobă. â

Sursa: Noul Adevar1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor