Locomotiva jazz merge cu muzicieni timisoreni

Locomotiva jazz merge cu muzicieni timisoreni
Muzicienii timişoreni Radu Pieloiu şi Csaba Sánta vor susţine un concert inclus în seria de manifestări „Locomotiva jazz”, sâmbătă, 29 ianuarie, de la ora 19, la Cinema Grand Café din Seghedin.

După o scurtă vacanţă, Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta repune pe şine „Locomotiva Jazz”. Călătoria muzicală din luna ianuarie va fi asigurată de către Radu Pieloiu (RO) – percuţie, Csaba Sánta (RO) – contrabas, Zoltán Zana (HU) – saxofon şi Zsolt Bende (HU) – chitară, iar intrarea este liberă.

Radu Pieloiu s-a născut în 1987, la Timişoara, a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani, la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, studiind pianul şi mai apoi percuţia. Este absolvent al Facultăţii de Muzică din Timişoara. A concertat alături de Csaba Santa în proiecte de jazz şi nu numai, atât în ţară, cât şi în Europa. Reuşeşte să introducă şi să combine toate influenţele dobândite de-a lungul anilor într-un stil fluent şi prezent în orice context muzical.

Csaba Sánta este contrabasist în Orchestra Filarmonică Banatul, Timişoara, iar din 2004 şi până în prezent este solist principal în „Europasymphony” Orchestra. Între 2007-2008 a cântă la contrabas electric în Carnival Cruise Lines Miami, Forida, USA, iar între 2000 – 2007 a fost instrumentist la Opera Naţională din Timişoara. Concertează alături de Tom Smith, Eldad Tarmu, Mircea Tiberian, Miloš Krstic, Liviu Butoi, Eugen Gondi, Eddie Neumann, Sorin Romanescu, Luiza Zan, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu, Alex Man, Toni Kuhn şi alţii. Este o prezenţă constantă la cele mai importante festivaluri de jazz din România: Gărâna Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Galele Blues Jazz Timişoara etc.

Zoltán Zana s-a născut în 1976, la Hallé, în RFG. Învaţă să cânte la clarinet la Şcoala de muzică Béla Bartók din Miskolc, după care este cucerit de jazz prin intermediul lui Chick Corea. În 1999 ocupă primul loc la concursul de interpretare la saxofon Ablakos Lakatos Dezső a Radioului Ungar. În 2001 obţine diploma la catedra de jazz a Conservatorului Ferenc Liszt. În 2001 este invitat la întâlnirea internaţională a muzicienilor de jazz de la Berklee, Boston. Participă la turnee europene alături de EYJO (Orchestra de jazz a tineretului european). Este membru al grupurilor BJO, quartetul Daniel Szabo şi Quartetul Equinox.

Zsolt Bende este născut în Târgu Mureş, iar după căderea regimului comunist muzicianul s-a mutat în Ungaria, la Budapesta, şi pătrunde pe scena locală a muzicii jazz. În 1994 se mută la Londra, de unde, după concertele alături de muzicienii jazz de frunte, se înscrie la cursurile Berklee College of Music din Boston. După ce în 1996 obţine o bursă începe să studieze compoziţie şi interpretare jazz alături de John Abercrombie, George Garzone, Hal Crook, Mick Goodrick şi Charlie Banacos. În 1997, Zsolt Bende primeşte premiul de excelenţă al secţiei chitară de la Berklee drept recunoaştere a implicării şi talentului său, iar în 2000 se întoarce în Marea Britanie şi se alătură grupului The Arnie Somogyi Quintet, alături de Tony Lakatos şi Liam Noble, şi concertează la Ronnie Scott’s Club, iar albumul grupului, „Cold Cherry Soup”, a fost primit cu mult entuziasm, fiind distins cu Albumul lunii din partea BBC Music Magazine.

Zoltan Varga0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor