Lira turcească, afectată de conflictul de la graniţa cu Irak

Reactualizat la:
Lira turcească, afectată de conflictul de la graniţa cu Irak
TURCIA – Situaţia geopolitică actuală a oprit o ascensiune a monedei turceşti din acest an de aproape 19% în raport cu dolarul american.

Moneda turcească s-a apreciat anul acesta cu 19% în raport cu dolarul, până la o rată de schimb de 1,18 lire la un dolar. Iar lira continua să crească, până când Ankara a anunţat că va riposta la atacurile militanţilor kurzi din nordul Irakului.

Niciun premier din istoria modernă a Turciei nu a făcut mai mult decât Tayyip Erdogan pentru a transforma lira turcească într-o monedă puternică pentru piaţa de schimb valutar. Dar brokerii spun acum că decizia sa de a invada nordul Irakului îi vor încetini procesul. De pe 9 octombrie, când Erdogan a ordonat armatei să se pregătească pentru a lovi bazele PKK, şi până acum lira s-a depreciat cu 0,9 procente.

Ordinul acela a curmat practic cea mai mare ascensiune a lirei dinaintea anilor ’70 şi până în prezent. Una din cele mai bune performere în rândul monedelor din economiile emergente, lira se apreciase anul acesta cu 19 procente în raport cu dolarul, graţie eforturilor lui Erdogan de a atrage în Turcia investitori străini şi turişti.

PIB-ul ţării s-a dublat de când el a fost ales în 2003, iar principalul indicator al pieţei de capital din Turcia a crescut de cinci ori. Acum însă, brokerii sunt îngrijoraţi de cei 80.000 de soldaţi turci care stau la graniţa cu Irakul, pregătiţi să-i atace pe militanţii kurzi. Pe 21 octombrie, un atac kurd a făcut peste 35 de victime de partea turcă.

Economiştii spun că declinul monedei va continua

“Va creşte prudenţa, iar moneda va fi afectată, dacă Turcia va începe o amplă ofensivă militară terestră care se va transforma într-o operaţiune de luni de zile”, spune Reinhard Cluse, senior economist la UBS din Londra, citat de Bloomberg.

Pe 22 octombrie, când Erdogan a anunţat că un atac asupra kurzilor ar putea avea loc în câteva zile, lira s-a depreciat cu 2,4%. Ieri, moneda turcească a înregistrat o nouă scădere, de la rata de 1,1889 lire la un dolar, cât era vineri, la 1,1917 lire la un dolar.

Previziunile a 23 de economişti şi analişti intervievaţi de Bloomberg arată că, până la finalul anului, lira şi-ar putea continua declinul până la o rată de schimb de 1,28 lire la un dolar. Brokerii iubeau lira turcească pentru randamentul de 16,75% oferit de dobânda de politică monetară a Băncii Centrale de la Ankara, dar acum unii vor fi tentaţi să vândă.

Investiţiile străine directe în Turcia au ajuns anul trecut la aproape 20 miliarde de dolari, practic un volum dublu faţă de cel din 2005 şi de 20 de ori mai mare decât media investiţiilor anuale în deceniul dinainte de venirea lui Erdogan la putere. În timpul primului său mandat, economia a atins un ritm de creştere de 7%, iar deficitul de cont curent a ajuns la 8,2% din PIB.

În luna iulie, inflaţia era de 6,9%, un record minim pentru ultimii 37 de ani, iar deficitul bugetar este acum de 0,7% din PIB, mai mic decât cel al Germaniei sau Franţei. Datoria externă a Turciei a crescut în primul trimestru al lui 2007 cu 5 miliarde de dolari, până la 213 miliarde de dolari, iar o depreciere a lirei turceşti ar însemna acum o creştere substanţială a acestei datorii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !