Liceul Ioan Slavici din Timisoara si Nikola Tesla din Varset vor colabora, pe bani europeni, in economia virtuala

De Marcel Hoster
Liceul Ioan Slavici din Timisoara si Nikola Tesla din Varset vor colabora, pe bani europeni, in economia virtuala
Liceele Ioan Slavici din Timişoara şi Nikola Tesla, din Vârşeţ, Serbia, au la dispoziţie doar nouă luni de zile pentru a duce la bun sfârşit proiectul intitulat „Îndrumarea elevilor către formarea unor cariere de succes prin colaborare transfrontalieră”, prin care s-a urmărit realizarea schimbului de experienţă pentru tinerii dintre cele două ţări. Finanţarea de 83.000 de euro a fost asigurată din fonduri europene, prin programul IPA de colaborare transfrontalieră.

Unul dintre cele mai interesante proiecte transfrontaliere de colaborare între România şi Serbia l-a avut liceul timişean Ioan Slavici. Este vorba despre un parteneriat semnat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră IPA, România – Serbia. În cadrul acestuia, elevii de la Ioan Slavici şi Nikola Tesla din Vârşeţ, Serbia, au trebuit să înfiinţeze mai multe firme de exerciţiu, acestea urmând să colaboreze într-o economie virtuală.

Tinerii din Serbia au o experienţă îndelungată în domeniul acestor firme de exerciţiu, de câţiva ani, am aflat de la Velimir Radlovacki, reprezentantul părţii sârbe.

„Grupul nostru a înfiinţat o firmă de exerciţiu pentru producţia de mobilă. Am făcut dotarea acesteia, sunt patru ani de existenţă, am deschis un cont bancar, avem firma înregistrată, o adresă de internet în Serbia. De asemenea, am reuşit să facem afaceri cu alte firme virtuale din Serbia”, ne-a declarat Nada Djuric, una dintre elevele de la Nikola Tesla implicate în proiect. Acum, în cadrul noului proiect, elevii sârbi vor trebui să înfiinţeze cinci noi firme de exerciţiu, care vor trebui să colaboreze cu cele deja înfiinţate la Ioan Slavici.

Proiectul este considerat unul de succes, partea română este mulţumită de rezultatele obţinute.

„Consider că a fost un proiect de succes, am reuşit cu forţe proprii să ducem la bun sfârşit obiectivele stabilite. Îmi place foarte mult modalitatea de abordare a elevilor din serbia. Au iniţiativă”, ne-a declarat Lavinia Cernescu, reprezentantă a liceului timişorean în acest proiect.

La Timişoara, elevii de la liceul Ioan Slavici au înfiinţat cinci firme de exerciţiu, toate în cele câteva zile trecute de la reluarea şcolii, pe 15 septembrie: FE Anghel Trans – reparaţii auto, FE Jiva Catering – catering, FE Darius PC – realizarea de calculatoare, FE Norian Newspaper – producţie media, FE Micşa Cars – transport. Acum, partea sârbă va trebui să înfiinţeze cinci firme cu activitate complementară derulată de cele din România, special pentru a colabora în economia virtuală.

În proiectul comun au fost implicaţi 50 de elevi din Serbia, respectiv 32 din România. Finanţarea totală a fost de 83.000 de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !