Liceu de secolul XXI la Timisoara: Jean-Louis Calderon, reabilitat cu peste 2 milioane de euro

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Liceu de secolul XXI la Timisoara: Jean-Louis Calderon, reabilitat cu peste 2 milioane de euro
© Tion: Liceu de secolul XXI la Timisoara: Jean-Louis Calderon, reabilitat cu peste 2 milioane de euro
Unul dintre cele mai moderne licee din Timișoara este, fără doar și poate, Jean-Louis Calderon, după o investiție de 2,3 milioane de euro. Cei aproape 1.000 de elevi se vor muta abia la toamnă înapoi în clădirea de pe str. Pestalozzi.

Elevii care învață la Liceul Teoretic Jean-Louis Calderon vor studia în sfârșit în condiții moderne, demne de secolul XXI. În fiecare sală de clasă vor avea câte o tablă inteligentă, au două terenuri de sport, o sală de gimnastică, o sală de festivități, dar și toalete noi.

Lucrările au început cu bani de la bugetul local – de unde s-au pus 1,2 milioane de lei – și au continuat cu bani de la Uniunea Europeană. Ordinul de începere a fost dat în noiembrie 2014, iar pe toată perioada șantierului elevii au fost mutați în altă școală.

„Am avut prevăzute lucrări complexe, de la subsol pornind și până sus, inclusiv o reabilitare și o punere în valoare a fațadei superbe a acestei clădiri monument și am avut inclusiv o extindere a clădirii, prin două corpuri pe structură metalică. Am avut prevăzută amenajarea a două baze sportive care au ieșit excepționale și, ceea ce se întâmplă mai rar pe proiecte, am avut și o dotare tehnică inclusă, o dotate excepțională cum nu știu câte licee din România mai au. Fiecare sală de clasă are un smart board, are un calculator, are o tablă albă în plus pe care se scrie cu markerul. Fiecare profesor are un laptop. Există o mulțime de fotocopiatoare, de imprimante complexe multifuncționale, care se conectează în rețea. Există absolut tot ce trebuie și în exteriorul clădirii, avem o amenajare frumoasă a aleilor, spațiile verzi arată excepțional, vom pune bănci, foișoare, poate niște hamace pentru copii, în afara proiectului”, au declarat reprezentanții Primăriei Timișoara.

Elevii se vor muta înapoi în liceu abia la toamnă, pentru că, susțin oficialii primăriei, nu mai are sens să se mute acum.

Valoarea totală a proiectului a fost de 10,38 milioane de lei, adică aproximativ 2,4 milioane de euro, din care aproximativ 10 milioane de lei au venit de la Uniunea Europeană. S-a lucrat la structura de rezistență a clădirii, la fațade, acoperiș, la pardoseli, pereți, planșee și tâmplărie, dar și la refacerea sistemelor de preluare și colectare a apelor pluviale, la grupurile sanitare, la rețelele de utilități și la terenurile de sport și vestiare.

Au fost reabilitate și vor fi echipate 34 de săli de clasă, 16 laboratoare, o bibliotecă, șase cabinete, o sală de sport, o sală de festivități, o sală de arte și un spațiu pentru arhivă. Pentru sălile de clasă și laboratoare au fost cumpărate 54 de table Smart, 54 de videoproiectoare, 15 microscoape optice pentru laboratorul de biologie, 12 calculatoare desktop pentru laboratoarele de informatică, 30 de imprimante laser monocrom duplex, 20 de multifuncționale laser color, 50 de camere web pentru laboratoarele de informatică, 20 de televizoare LCD, 20 de CD playere portabile pentru laboratorul de limbi moderne și cabinetul de limba română/redacția revistei liceului, 54 de laptopuri pentru profesori, precum și alte 88 de calculatoare desktop pentru laboratoarele de informatică. Lucrările au fost executate de firma Paulus din Ploiești.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor