Liceeni si oameni din lumea teatrului, realizatorii unui spectacol ce se va juca la Timisoara si Oslo

De Simina Bratu
Reactualizat la:
Liceeni si oameni din lumea teatrului, realizatorii unui spectacol ce se va juca la Timisoara si Oslo
© Liceeni si oameni din lumea teatrului, realizatorii unui spectacol ce se va juca la Timisoara si Oslo (Foto: Adrian Pîclișan / TNTm)
Nu mai puțin de 30 de liceeni din Timișoara au avut ocazia să descopere lumea teatrului! Totul cu ajutorul Naționalului din Timișoara, care și-a unit forțele cu o companie din Oslo, Norvegia. Proiectul poartă numele de „Say in now”, inițiativă care și-a propus să-i implice pe tinerii din oraș în procesul de creație. Rezultatul – o piesă de teatru care se va juca atât în țară, cât și în Norvegia, o carte și un film care va documenta întregul proiect.


Începând din luna aprilie, Teatrul Național din Timișoara a lucrat împreună cu Compania „B. Valiente” din Oslo la un proiect special, care și-a propus să implice lumea teatrului în procesul de formare al tinerilor. Astfel, 30 de elevi, din orașul de pe Bega, de la liceele „Ion Vidu”, „Grigore Moisil”, „Ion Mincu” și de la Colegiul Național Bănățean, au avut ocazia să descopere acțiunea din spatele cortinei în cadrul unui workshop de cinci zile.

Atelierul a fost coordonat de regizorul și pedagogul norvegian Marcelino Valiente, căruia i s-au alăturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea și Bogdan Spiridon, de la Teatrul Național Timișoara.

Împreună, aceștia le-au prezentat liceenilor diferite situații teatrale, dându-le acestora posibilitatea să se exprime în moduri noi. Temele abordate în cadrul workshop-ului au fost consemnate și analizate de scriitoarea Mihaela Michailov, care le va folosi la baza textul unei noi piese de teatru. Concret, tinerii au fost implicați direct în procesul artistic.

Rezultat se va materializa în luna octombrie. Atunci, după ce textul este gata, spectacolul se va juca atât pe scena Naționalului, cât și la Oslo. Acesta nu este singurul rezultat al proiectului „Say it now”. În acest an se va publica și o carte cu textul piesei atât în limba română, cât și în engleză și norvegiană. Tot în cadrul acțiunii se va derula și un atelier la Oslo, iar întregul procedeu va putea fi urmărit într-un film realizat de artistul Lucian Matei.

„Mizăm pe faptul că acest proiect va favoriza comunicarea între generații, va sensibiliza comunitatea la câteva dintre subiectele stringente ale adolescenței și nu numai (toleranța, violența, abandonul etc.) și, nu în ultimul rând, va oferi oportunitatea unui dialog cultural european în cel mai concret mod”, a transmis Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor