Lentilele progresive – cea mai buna solutie pentru persoanele presbioape dinamice si care isi doresc un confort vizual crescut (I)

Reactualizat la:
Lentilele progresive – cea mai buna solutie pentru persoanele presbioape dinamice si care isi doresc un confort vizual crescut (I)
ADVERTORIAL – Orice persoana care are nevoie de ochelari atat pentru departare, cat si pentru apropiere isi doreste sa se bucure de confort vizual crescut pe durata unei zile intregi, indiferent de meseria pe care o practica sau de momentul din zi in care se afla. Tot mai multi medici recomanda folosirea lentilelor progresive, care permit vederea cu o singura pereche de ochelari la distanta, intermediar si aproape.


Pentru a intelege mai bine care sunt avantajele si beneficiile folosirii lentilelor progresive am stat de vorba cu un specialist cu mare experienta si calificare, Claudiu Nicola, optician optometrist la Optica Vista din Timisoara.

Claudiu Nicola lucreaza in optica din noiembrie 2007. De profesie este inginer, format la Universitatea Politehnica din Timisoara, dupa care si-a continuat studiile urmand un curs postuniversitar de optician optometrist la Universitatea Politehnica Bucuresti. Are o bogata experienta pe care a acumulat-o prin numeroase traininguri oferite de furnizorii de lentile oftalmice corectoare.

Ce sunt lentilele progresive si de la ce varsta pot fi purtate?

Lentilele progresive pot fi purtate incepand de la 40 de ani, adica de atunci cand vederea incepe sa se degradeze si apar dificultati legate de vederea la apropiere. Acest proces este firesc odata cu inaintarea in varsta, cu atat mai mult in cazul celor care lucreaza foarte mult la calculator sau se expun razelor ultraviolete. Pe langa faptul ca purtarea lentilelor progresive te scuteste de purtarea alternativa a trei perechi de ochelari, de departare, intermediar si de apropiere, ele permit privirea obiectelor aflate la toate distantele fara probleme, indiferent de activitatile cotidiene pe care le indeplineste persoana respectiva. Lentilele progresive ofera camp vizual larg si vedere stabila la orice distanta.

Trebuie retinut faptul ca pe lentilele progresive exista trei zone: zona de citit, care este in partea de jos a lentilei, o zona de distanta, in partea de sus, si o zona intermediara pentru semidistanta.

Acomodarea cu o lentila progresiva este mult mai usoara decat cu una bifocala si ofera purtatorului un confort vizual mai bun fara treceri bruste de dioptrii.

Cum stabileste specialistul optician ochelarii care i se potrivesc fiecarei persoane?

Dupa ce medicul oftalmolog a facut controlul de specialitate, cu toate etapele sale, el ii va prescrie pacientului o anumita reteta. De aici incolo este rolul opticianului sa consilieze persoana respectiva si sa aleaga tipul de lentila progresiva si modelul de rama care i se potriveste, tratamentele ce vor fi aplicate pe lentila, montajul. Vorbim de trei etape, si anume etapa de consultanta, cea de prevanzare si ultima, de postvanzare.

In optica noastra, alegerea lentilelor si a materialelor se face personalizat, in functie de nevoile specifice ale clientului, incepand de la rama pana la tipul lentilei. Este foarte important de stiut care sunt conditiile de lucru ale persoanei respective. De exemplu, daca lucreaza mult timp la calculator, are nevoie ca zona de citit sa fie mai larga, iar lentila sa beneficieze de tratament de neutralizare a luminii albastre emise de ecranele digitale. Daca lucreaza mult in exterior, atunci lentila trebuie sa fie rezistenta la impact de genul loviri, zgarieri etc. Sunt meserii in care lentila trebuie tratata astfel incat sa fie ferita de aburire, asa cum este in cazul celor care lucreaza in bucatarii sau in salile de operatii ori in spatii intre care exista diferente mari de temperatura.

Esentiala pentru confortul vizual al celui care va purta ochelarii cu lentila progresiva este etapa de masuratori, astfel incat lentila sa fie personalizata, perfect adaptata nevoilor persoanei si comportamentului sau vizual. In Optica Vista realizam aceste masuratori cu ajutorul unui sistem automat de centrare, numit Visureal, care permite masurarea tuturor parametrilor. Acesta este un sistem video complex, este dotat cu o camera foto care capteaza imagini statice ale clientului, si care apoi sunt transmise la un calculator si stocate. Sistemul da posibilitatea vizualizarii tratamentelor aplicate pe lentila, diferitele grosimi ale lentilei, din fata, lateral si de sus, variante de culori si de forme. La metoda clasica, masuratorile se fac prin desenarea cu markerul pe lentila. Cu Visureal sunt suficiente doua poze pentru a obtine toate datele necesare, ceea ce inseamna ca marja de eroare este foarte mica. Aceste date sunt stocate si ele vor fi folosite ulterior, pentru verificarea ochelarilor inainte ca acestia sa fie luati de client.

Unde sunt lucrate aceste lentile si cum se face comanda lor?

Comandarea lentilelor este o etapa foarte importanta pentru ca rezultatul final sa fie cel scontat. Tocmai de aceea, Optica Vista are logistica foarte bine pusa la punct cu furnizorul, cat si un sistem de comandare a lentilelor care ne permite sa personalizam fiecare comanda de lentile speciale (lentile care se fabrica in urma comezii si nu sunt de stoc). Concret, opticianul scaneaza lentila si transmite comanda la fabrica prin intermediul unui soft numit HoyaiLog. Acest soft permite opticianului sa cosmetizeze in prealabil lentila, echilibrand-o. De pilda, daca cele doua lentile ale ochelarului au grosimi diferite, cu ajutorul programului METS poate fi detectata grosimea maxima la centru si la marginea lentilei, indicand unde este nevoie de subtiere sau ingrosare, astfel incat sa nu fie mari diferente de grosime.
____________________
Optica Vista
Timisoara, str Romulus, nr 41
Tel 0256/294.000