Legea parteneriatului public – privat a fost intoarsa in Parlament

1Comentariu
Legea parteneriatului public – privat a fost intoarsa in Parlament
Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii parteneriatului public privat. Potrivit şefului statului, documentul nu este clar, iar condiţiile de reziliere a contractelor sunt şi ele ambigue. Dar cea mai mare nemulţumire a preşedintelui este faptul că prin actul normativ se asigură atribuirea de contracte fără licitaţii.

Legea parteneriatului public privat stabileşte că, în cazul în care partea privată nu îşi îndeplineşte obligaţiile, firma respectivă poate fi înlocuită, dar fără a mai organiza o licitaţie, lucru ce îl nemulţumeşte pe Traian Băsescu.

 „Art. 42 din noua Lege a parteneriatului public-privat, prevede o procedură lipsită de transparență în ceea ce privește înlocuirea partenerului privat, fără realizarea unei noi proceduri de atribuire. Astfel, Art. 42 prevede următoarele:

„Art. 42. – (1) În cazul în care partenerul privat sau societatea de proiect nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligaţiile faţă de finanţatorii proiectului, partenerul public, din proprie iniţiativă sau la solicitarea finanţatorilor proiectului, va putea înlocui partenerul privat în condițiile alin. (2) şi (3).

(2) Înlocuirea partenerului privat se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire, numai dacă:

a) această posibilitate a fost prevăzută în cadrul documentaţiei de atribuire iniţiale într-o modalitate clară, precisă şi neechivocă, indicându-se cauzele unei astfel de înlocuiri potenţiale şi condiţiile în care poate fi realizată, în conformitate cu prevederile normelor de aplicare; şi

b) această posibilitate a fost inclusă în cadrul contractului de parteneriat public-privat, în conformitate cu prevederile normelor de aplicare.

(3) În absenţa îndeplinirii tuturor condiţiilor prevăzute la alin. (2), orice înlocuire a partenerului privat necesită declanşarea unei noi proceduri de atribuire”, arată expunerea de motive a preşedintelui, după ce a trimis la reexaminare legea.

De asemenea, Băsescu a spus că legea este neclară. De exemplu, în document se precizează că acordul poate fi încheiat unilateral dacă sunt motive de interes naţional, însă acestea nu sunt menţioante.

 Legea a ajuns înapoi la Parlament pentru modificări.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor