Legea lustraţiei va fi adoptată la 20 de ani de la „Duminica orbului”

11Comentarii
Legea lustraţiei va fi adoptată la 20 de ani de la „Duminica orbului”
Legea lustraţiei ar putea fi adoptată de Camera Deputaţilor pe data de 20 mai, când se împlinesc 20 de ani de la „Duminica orbului”, cum mai este numită ziua în care Ion Iliescu a devenit preşedintele României, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Membrii Societăţii Timişoara au susţinut că, după întâlnirea pe care au avut-o la Bucureşti cu preşedintele Camerei Deputaţilor, s-a stabilit un calendar pentru adoptarea Legii lustraţiei. Astfel, pe 13 aprilie, va avea loc în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor o întâlnire în cadrul căreia membrii societăţii vor propune câteva amendamente pentru ca Legea lustraţiei să fie aplicabilă şi să respecte drepturile omului.

În opinia lui Mihalcea, acest lucru este necesar deoarece, în 2006, când Legea lustraţiei a fost aprobată de Senat, au fost inserate câteva articole care nu respectă spiritul Punctului 8 de la Timişoara.

„În Senat au apărut modificări care nu sunt în concordanţă cu spiritul legii pe care am făcut-o noi. Câteva articole au fost făcute doar pentru a se referi la anumite persoane.Cei care au votat atunci legea vroiau să îl sancţioneze pe Theodor Stolojan pentru că el făcuse acea ruptură în PNL şi a apărut un articol să fie lustraţi cei care au avut acces la valută. Nu acesta e spiritul legii. Noi de la început, de când am redactat proiectul Legii lustraţiei, nu ne-am gândit la persoane. Noi ne referim la nomenclatură, la acei oameni care au fost activişti de partid, deci au renunţat la meseriile lor, la cele pentru care erau pregătiţi şi s-au dedicat în întregime slujirii Partidului Comunist. Senatul nu este o cameră decizională, deci clar ştiau că nu va rămâne aşa. Acum este momentul să se depună anumite amendamente pentru ca ea să devină o lege aplicabilă, în primul rând, o lege constituţională şi o lege care să respecte drepturile omului. Evident vom cere scoaterea acelor articole care se referă doar la anumite persoane”, a spus Mihalcea.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor