Nu ştim să cumpărăm câte alimente avem nevoie, iar surplusul ajunge la gunoi. Datele oficiale arată cu peste 2,2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual de români. Cel mai des se risipeşte mâncarea gătită, urmată de pâine şi produse de panificaţie, legume şi fructe. Cel mai des se aruncă mâncarea din gospodării, jumătate din cantitate, respectiv din sectorul industriei alimentare, zona de retail şi cu doar cinci procente, cea din sectorul alimentaţiei publice.
Soluţia ar fi o lege împotriva risipei alimentare. Dar, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, producătorii sunt destul de reticenţi la un astfel de cadru legal.
„Am discutat cu producătorii şi sunt foarte reticenţi, pentru că se tem să nu se facă exagerări în sensul în care ar putea să fie lăsate produsele până ajung la termenul limită şi atunci ajung în situaţia de a fi vândute cu preţ redus. Chiar unii dintre producători au spus că preferă să le retragă ei şi să le distrugă, decât să fie întregul lanţ afectat. Depinde de seriozitatea noastră în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor. A fost o propunere a preşedintelui Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, să se plătească fără TVA ceea ce se distribuie după ce se ajunge la termenul limită de consum”, a declarat, la Timişoara, Achim Irimescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!