Leasingul de personal în România

Leasingul de personal în România
Personal de închiriat! Aşa ar putea suna anunţul companiilor care se ocupă cu leasing de personal.

Cu alte cuvinte, atunci când ai nevoie de mai mulţi oameni, în perioada mai aglomerate din an, dar nu vrei să te legi la cap cu cărţi de muncă şi tot ce implică angajarea unui salariat, poţi apela la firme care oferă personal pe perioadă determinată. În prezent, în România, sunt în jur de 15 jucători importanţi care au reuşit anul trecut per total o cifră de afaceri de circa 25 de milioane de euro.

De leasingul de personal s-a auzit în România la începutul anilor ’90 atunci când au venit companiile multinaţionale. Obişnuite de acasă cu aceste servicii le-au căutat şi aici. Cum nu exista cadru legal şi companii specializate, firmele de resurse umane au încercat să se adapteze la aceste cerinţe. În 2003, noul cod al muncii legalizează această practică, precizând că închirierea de personal se poate face pe o perioadă determinată de maximum 18 luni. Însă, Codul Muncii a încercat să protejeze relaţia angajat – angajator şi să nu lase liberă o explozie a acestei modalităţi de a lucra cu terţe companii pe perioade determinate.

Motivul pentru care companiile apelează la leasingul de personal este foarte simplu… rentabilitatea. Compania de recrutarea se mişcă mult mai repede, se ocupă de tot ce înseamnă testare, şi în plus, partea de birocraţie îi revine tot ei: cărţi de muncă, taxe, impozite, chiar şi tratamentele în cazul unor accidente de muncă. Salariul însă îl plăteşte compania care se folosoşte de angajat. „Pentru aceste servicii companiile plătesc un comisioan ce variază între 5-25%. Se stabileşte în funcţie de amploarea contractului, de cât de greu e de găsit în piaţă angajatul respectiv.”, spune Ariel Uungureanu – consultant Barnett Mc Call.

Fenomenul de leasing de personal creşte cel mai mult pe perioada verii sau la sărbătorile de iarnă şi de Paşti, când companiile au boom-uri de vânzări şi de servicii. Spre exemplu lanţurile hoteliere, companiile producătoare de răcoritoare, sau cele care activează în domeniul construcţiilor. De asemenea firmele străine care vin în România şi vor să-şi înceapă activitea imediat, dar nu şi-au perfectat actele pentru a putea face angajări apelează la leasingul de personal.

Sunt însă companii care preferă leasingul de personal pentru oferi angajaţilor un salariu mai mic. Pe principiul, trebuie să mă convingi că meriţi mai mult. Chiar şi cu acel comsion plătit companiei de recrutarea, pentru unii este mai avantajos să închirieze angajaţi. Se întâmplă însă ca în final angajaţii să-i convingă că merită să-i păstreze pe o perioadă nedeterminată. Pentru asta firmele de recrutare mai primesc un alt comision pentru a-şi lăsa omul să plece.

Sursa: Antena30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor