Le Monde, despre scandalul averilor ilicite

Reactualizat la:
Le Monde, despre scandalul averilor ilicite
Faima mătuşii Tamara a depăşit graniţele tării, intrand în atenţia presei străine. Liderii români, suspecţi de averi ilicite, scrie Le Monde azi. Socialiştii români în defensivă, remarcă azi cotidianul elveţian Neue Zurcher Zeitung. Ziarul spaniol ABC pune sub semnul întrebării aderarea ţării noastre la UE.

O nouă serie de scandaluri de corupţie zguduie clasa politică românească, scrie Le Monde . Luni, 16 ianuarie, preşedintele Camerei Deputaţilor, fostul premier Adrian Nastase, a cărui avere face în prezent obiectul unei anchete penale, a fost constrâns să renunţe la funcţia de preşedinte executiv al partidului social democrat, de opoziţie.

Şi alţi lideri vor da socoteală pentru strângerea suspectă a unor averi care ajung la mai multe milioane de euro, într-o ţară unde salariul mediu pe economie nu depăşeşte 250 de euro , comentează Le Monde. Prestigiosul cotidian aminteşte că, la presiunile Uniunii Europene, la care România ar urma să adere în 2007, guvernul de coaliţie a înăsprit anul trecut legea privind declaraţiile de avere ale personalităţilor politice.

Parlamentarii, miniştrii şi funcţionarii publici au fost totodată obligaţi să completeze formulare detaliate privind bunurile deţinute, colecţiile de artă, bijuteriile şi alte bunuri a căror valoare depăşeşte o mie de euro. Declaraţiile de avere, făcute publice la începutul anului, au declanşat o campanie mediatică anti-corupţie fără precedent, remarcă Le Monde.

Pentru a-şi ascunde sursele îmbogăţirii bruşte, scrie ziarul, politicienii români pretind că au moştenit averi de la mătuşi, veri sau unchi din America. Fostul premier Adrian Nastase se află în epicentrul acestui seism financiar, politic şi mediatic, din cauza unei averi de 10 milioane de euro. În declaraţia sa publică, pomeneşte de o moştenire de la o tanti Tamara. În vârstă de 97 de ani, aceasta ar fi strâns în ultimii ani o avere de 600 000 de euro, pe care i-ar fi lăsat moştenire înainte de a muri, anul trecut. În realitate, tanti Tamara locuia într-un modest apartament din Bucureşti, cu o pensie lunară de 120 de euro.

Terenuri, case, apartamente, bijuterii, o impresionantă colecţie de tablouri şi antichităţi, o fermă şi alte bunuri imobiliare fac parte din enorma avere a lui Adrian Năstase. , scrie Le Monde0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor