Lăzăroiu: Decât ca PDL să ia la guvernare un PNL care nu e convins, mai bine îl cooptează mai târziu

Lăzăroiu: Decât ca PDL să ia la guvernare un PNL care nu e convins, mai bine îl cooptează mai târziu
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară,într-un interviu pentru EVZ,că decât ca PDL să ia la guvernare un PNL care nu e convins pentru acest lucru,mai bine îl cooptează mai târziu,iar până atunci va putea fi construit un Executiv din PDL, UDMR, grupul independenţilor şi al minorităţilor.

Lăzăroiu a apreciat că ar constitui un “pericol” cooptarea la guvernare a unui PNL în care nu există consens prinvind intrarea la guvernare cu PDL, astfel că dacă opiniile liberalilor, în interiorul partidului, vor fi împărţite, în favoarea sau împotriva intrării la guvernare alături de PDL, “asta va parazita foarte mult guvernarea”. “Când PSD a intrat la guvernare, 65%- 70% din Comitetul lor Executiv a votat pentru, restul s-au opus vehement. În timp, acel 30% a început să se mărească. Au rămas mulţi nemulţumiţi, fără funcţii. Aşa ne-am trezit în aprilie-mai că jumătate din PSD era la guvernare şi jumătate era în opoziţie cruntă. Or, dacă votul liberalilor va fi foarte împărţit, dacă nu va fi o chestiune categorică, iar cei care se opun intrării la guvernare vor rămâne vocali, asta va parazita foarte mult guvernarea. Decât să iei acum un PNL care nu e convins că vrea să intre la guvernare, mai bine îl laşi să se clarifice şi poţi să-l iei şi mai târziu. E opinia mea, decizia e la PDL”, a explicat Lăzăroiu, precizând că PNL ar putea fi cooptat la guvernare “poate peste şase luni, poate peste un an”. ”E nevoie de un guvern cu o voinţă puternică, nu de unul care să fie parazitat”, a subliniat consilierul prezidenţial.

Totuşi, Lăzăroiu a arătat că nici varianta unui guvern minoritar nu este o soluţie bună, iar un astfel de Guvern ar trebui să aibă în Parlament o susţinere angajată printr-un protocol. “(Guvernul-n.r.) e bine să nu primească susţinere de la facţiuni, grupări. Or, asemenea construcţie cred că în momentul ăsta se poate face cu PDL, UDMR, acel grup al independenţilor, destul de numeros, la care s-ar mai adăuga grupul minorităţilor şi încă vreo câţiva parlamentari. Sigur, ar fi o majoritate fragilă, dar e o majoritate cu care poţi să treci mai departe”, a apreciat Lăzăroiu, subliniind că este bine că s-a format acel grup al independenţilor, în care pot fi cooptaţi şi alţi nemulţumiţi de partidele lor, “şi atunci orice Guvern se va putea baza pe nişte piloni foarte clari în parlament: PDL, UDMR şi grupul independenţilor”.

Întrebat dacă această posibilă structură care cuprinde PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi se poate extinde prin cooptarea ulterioară a PNL, Lăzăroiu a spus că structura Guvernului trebuie stabilită de acum. “Dacă cineva anticipează că e nevoie de mai multe posturi, poate face de pe acum mai mare structura. Şi, peste şase luni, sigur că se poate face o renegociere”, a apreciat consilierul prezidenţial.

Lăzăroiu a spus că în ce priveşte desemnarea primului-ministru, preşedintele şi-a făcut datoria, desemnându-l pe Liviu Negoiţă de la PDL, care a depus o listă de miniştri care nu a fost încă supusă votului Parlamentului.

“În aceste condiţii, PDL încearcă în momentul acesta să negocieze o majoritate în jurul său. Rezultatele pot fi mai multe. S-ar putea ca din această negociere să rezulte un alt premier de la PDL. Sau să rămână tot Liviu Negoiţă. În cazul în care s-ar decide un alt premier, Liviu Negoiţă ar trebui să-şi depună mandatul şi atunci intervine rolul preşedintelui de a desemna un nou premier. Dacă PDL reuşeşte să negocieze în jurul lui Negoiţă, atunci pur şi simplu se schimbă lista depusă în Parlament şi urmează ca acest guvern să primească un vot. Preşedintele nu are un rol în momentul ăsta”, a precizat Sebastian Lăzăroiu. Încercând o predicţie asupra noului premier, Lăzăroiu a spus că acesta va fi de la PD-L, nu neapărat Liviu Negoiţă.

“Şi Emil Boc rămâne o variantă, dar PDL mai are şi alţi oameni. Îl are pe Vasile Blaga, îl are pe Adriean Videanu. Unul dintre ei poate asigura funcţia de premier”, a continuat Lăzăroiu.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, că doar cinci sau şase organizaţii liberale s-au exprimat în favoarea intrării la guvernare alături de PDL. El a mai susţinut că măsurile PNL pot fi susţinute atât de la guvernare, cât şi din opoziţie. Orban a mai spus că liberalii vor demara discuţiile cu celelalte formaţiuni politice abia după aflarea deciziei CCR, adăugând că probele în favoarea contestaţiei depuse de PSD sunt “zdrobitoare”.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor