Laszlo Tokes, despre Revoluţie şi idealuri neîndeplinite

7Comentarii
Laszlo Tokes, despre Revoluţie şi idealuri neîndeplinite
Timişoara – Episcopul reformat Laszlo Tokes a retrăit, la finele săptămânii trecute, momentele declanşării Revoluţiei din Decembrie 1989, în care a jucat un rol decisiv.

La 19 ani de la Revoluţie, Tokes a organizat, sâmbătă, un eveniment comemorativ, la care au fost invitaţi, printre alţii, reprezentanţi ai cultelor, Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, reprezentanţi ai Societăţii Timişoara şi mulţi alţii. S-a readus în discuţie faptul că ceea ce s-a întâmplat în acele zile de decembrie la Timişoara ar fi fost un puci. În opinia lui Laszlo Tokes, ceea ce s-a întâmplat în aceea zi de 16 Decembrie 1989, în jurul Bisericii Reformate din Piaţa Maria – când organele Securităţii au venit să-l ridice din casa parohială, lucru care a stârnit protestele enoriaşilor şi a făcut ca trecătorii să se alăture mulţimii şi să scandeze lozinci anti-comuniste – a fost ceva cât se poate de credibil şi valid, a fost o revoltă spontană. „Într-adevăr, după aceea s-a montat un fel de puci asupra evenimentelor din Timişoara şi din toată ţara, dar asta e o altă parte a istoriei Revoluţiei”, a admis episcopul reformat. Mitropolitul Banatului a vorbit, şi el, despre rolul episcopului Lazslo Tokes în desfăţurarea acelor evenimente: „Nu pot să nu-mi aduc aminte de anii când în ciuda dictaturii comuniste în care am trăit o bună bucată de vreme, împreună cu confratele nostru Tokes am contribuit la păstrarea credinţei în Dumnezeu în sufletul oamenilor… De aici, din faţa acestei clădiri în care ne aflăm astăzi (n.r. – Biserica Reformată de pe strada Timotei Cipariu) a început cu adevărat Revoluţia din Timişoara, datorită atitudinii demne şi hotărâte anticomuniste şi umaniste a confratelui nostru Tokes Laszlo. Nu vom putea uita niciodată acele momente care au însemnat începutul revoluţiei”, a spus ÎPS Nicolae Corneanu. Tokes s-a declarat însă dezamăgit de faptul că, după 19 ani de libertate, „idealurile Revoluţiei nu s-au îndeplinit”, iar fostul deputat UDMR Toro Tibor a declarat că „politicienii nu mai ştiu de ce am făcut Revoluţie”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor