La Vest de Est / La Est de Vest: Cartarescu si alti autori, la o noua editie a Festivalului International de Literatura Timisoara

De Dariana Bratu
La Vest de Est / La Est de Vest: Cartarescu si alti autori, la o noua editie a Festivalului International de Literatura Timisoara
© foto: http://www.thefleamarcat.com/
Literatura va pune stăpânire pe Timișoara, la final de octombrie. Orașul de pe Bega va găzdui o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură (FILTM), unde vor fi prezenți autori consacrați din România și de peste hotare. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest” sunt reunite peste 15 evenimente precum: lecturi publice, conferințe, dezbateri și întâlniri ale autorilor cu elevii din liceele timișorene.

FILTM, ajuns la cea de-a cincea ediție, va avea loc în perioada 25 – 28 octombrie. Anul acesta, evenimentul este dedicat victoriei Timișoarei, care a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

„Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se va desfășura sub semnul victoriei Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în 2021. E o victorie și pentru cei care organizăm FILTM fiindcă am reușit, și de data aceasta, să invităm la Timișoara nume sonore ale literaturii europene. Este o victorie și pentru pasionații de literatură, întrucât timp de patru zile, vor avea alături prozatori, poeți, eseiști, critici literari de primă mărime. Va fi o ediție în care vom împărtăși unii cu alții, ca niciodată până acum, bucuria de fi înăuntrul culturii”, a declarat Robert Șerban, președintele FILTM.

Ediția a cincea a evenimentului aduce în prim-plan și câteva noutăți menite să atragă noi categorii. Astfel, festivalul are un parteneriat cu Université de Paris-Sorbonne, respectiv cu centrul Cultures et sociétés d’Europe orientale, balkanique et médiane – EUR’ORBEM, care face posibile o serie de activități dedicate lumii universitare, realizate cu sprijinul Universității de Vest.

FILTM va avea și o serie de conferințe. Printre ele se numără „Mai există literatură central-europeană?”, discuție la care vor participa Adriana Babeți, Xavier Galmiche (Université de Paris IV – Sorbonne), Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellonă, Cracovia), Balázs Imre (Universitatea Babeş-Bolyai) şi Radu Pavel Gheo (Universitatea de Vest din Timişoara).

O altă conferință importantă este „Cenzura Invizibilă” care va fi susținută în prima zi a festivalului de Jacques de Rider, un nume de referință în istoria Europei Centrale și de Sud-Est.

„Timișoara este un microcosmos fascinant al pluralității culturale, etnice și religioase, care redă bogăția civilizației europene, în această regiune a Europei Centrale, clădită de către monarhia habsburgică: amprentele otomane, interculturalitatea germană, maghiară, sârbă, slovacă și prezențele evreiești au făcut din această capitală a culturii române o paradigmă a Europei de care toată lumea vorbește azi ca de un vechi continent angajat pe panta inexorabilă a declinului și a dislocării”, a transmis Jacques de Rider.

Anul acesta FILTM nu-i neglijează nici pe copii. Astfel, festivalul va avea o serie de evenimente dedicate celor mai mici dintre cititori, care vor avea ocazia să-i întâlnească pe unii dintre cei mai cunoscuți scriitori de literatură pentru copii din România, respectiv: Ioana Nicolae, Adina Popescu şi Florin Bican.

Un alt moment important din cadrul Festivalului este constituit de cele trei lecturi publice și dezbateri care vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, în perioada 28 – 28 octombrie. Acestea vor avea loc zilnic, începând cu ora 18.

„Prima seară îi va așeza față în față pe doi dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai momentului, Ludmila Ulițkaia şi Mircea Cărtărescu, într-un dialog moderat de Mircea Vasilescu. Cea de a doua seară este dedicată poeziei, în cadrul căreia publicul va putea să-i asculte pe: Nikola Madzirov (Republica Macedonia),Delimir Rešicki (Croaţia) şi, din România, pe Ioana Nicolae, Ruxandra Cesereanu şi Adrian Bodnaru – amfitrion: scriitorul Ioan T. Morar.

Oaspeții din străinătate ai celei de-a treia seri a festivalului, dedicată prozei, sunt: Clara Uson – scriitoarea spaniolă despre care se spune că ar fi scris cel mai puternic roman dedicat Balcanilor (Fiica Estului) şi pe georgianul Zaza Burciuladze – lider al generaţiei tinere în ţara sa, exilat la Berlin. Partenerii lor de dialog din România sunt prozatorii Marius Chivu şi Borco Ilin, ambii cu volume nou apărute – un dialog moderat de scriitorul și criticul literar Bogdan-Alexandru Stănescu”, au mai transmis organizatorii.

Mai multe detalii despre Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara pot fi găsite aici. De asemenea, programul complet al festivalului poate fi consultat aici.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !