La Timisoara se sarbatoresc 60 de ani de Germanistica in cadrul Universitatii de Vest

De Marcel Hoster
La Timisoara se sarbatoresc 60 de ani de Germanistica in cadrul Universitatii de Vest
© Foto: arhiva
Specialişti în limba germană din 19 ţări se întâlnesc la Timişoara cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de la înfiinţarea Colectivului de limba și literatura germană din Universitatea de Vest din Timișoara. Aceştia vor dezbate despre literatura germană, literatura exilului, dar va avea loc şi o sesiune specială dedicată profesorilor de limba germană din vestul României.


Timp de trei zile, în perioada 20-22 octombrie 2016, Colectivul de limba și literatura germană din Universitatea de Vest din Timișoara organizează, în colaborare cu Biblioteca Austria din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara și Filiala Timișoara a Societății Germaniștilor din România, o sesiune internațională jubiliară dedicată aniversării a 60 de ani de la înființare.

La manifestare participă germaniști din 19 țări (Germania, Austria, Elveția, SUA, Norvegia, Spania, Portugalia, Olanda, Luxemburg, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Turcia, Anglia, Italia, Slovacia, Suedia și România). Conferințele în plen vor fi ținute de Konstanze Fliedl (Universitatea din Viena), Sabine Anselm (Universitatea “Ludwig Maximilians din München”), Cora Dietel (Universitatea “Justus Liebig” din Gießen), Hermann Scheuringer (Universitatea din Regensburg), Mathilde Hennig (Universitatea “Justus Liebig” din Gießen) și Roxana Nubert (Universitatea de Vest din Timișoara).

Sesiunea este organizată în 10 secțiuni dedicate unor probleme actuale ale germanisticii: literatura de expresie germană din spațiul cultural românesc, literatura exilului și a migrației, literatura austriacă între tradiție și modernitate, aspectele culturale, contrastive și mediale ale limbajului, diacronie și sincronie în abordarea dialectelor germane, germanistica și didactica interculturală. La acestea se adaugă două secțiuni speciale: una aflată sub egida Institutului Goethe din București, adresată profesorilor de limba germană din partea de vest a țării, iar cealaltă este destinată studenților și tinerilor cercetători.

Manifestarea debutează, joi, 20 octombrie, ora 19:00, cu un concert oferit de Franz Metz (München), Nina Laubenthal (München) și Hans Fernbach (Timișoara) în Domul din Piața Unirii. Scriitorii Johann Lippet (Heidelberg), William Totok (Berlin) și Balthasar Waitz (Timișoara) vor citi din operele lor vineri, 21 octombrie, începând cu ora 20:00, în amfiteatrul A01. Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19:30, Teatrul German de Stat din Timișoara prezintă dramatizarea textului de debut al Hertei Müller, Niederungen/Ținuturi joase.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !