La Timisoara se investesc 30 de milioane de lei pentru cercetare in domeniul fotovoltaic

De M. Hoster
Reactualizat la:
Investitii in domeniul fotovoltaic
Investitii in domeniul fotovoltaic
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată (INCEMC) Timişoara va începe în câteva luni construcţia unei noi clădiri în cadrul căreia va funcţiona un laborator ultramodern de cercetare în domeniul energiei fotovoltaice.

Valoarea totală a proiectului, derulat cu ajutorul Fondului European de Dezvoltare Regională, este de 30 de milioane de lei. Peste 26 de milioane de lei provin din fonduri comunitare europene.

Noul laborator de cercetare în domeniul energiei fotovoltaice va fi ridicat pe un teren situat în Calea Buziaşului din Timişoara. Va fi o clădire specială, care va avea spaţii climatizate şi care va absorbi şocurile.

„Condiţiile puse de producătorii de echipamente sunt foarte stricte. O parte din aparatură nu permite modificări de temperatură mai mari de 0,1 grade Celsius pe oră. Producătorul elveţian stabileşte clar calitatea amplasamentului, dacă nu sunt respectate condiţiile cerute nu este furnizat echipamentul”, a explicat Marius Mirică, director de proiect.

Doar valoarea echipamentului de cercetare este de 20,5 milioane de lei. În cadrul noului laborator vor fi efectuate cercetări amănunţite, iar rezultatul activităţii va face posibilă concepererea, dezvoltarea, testarea şi studierea celulelor fotovoltaice şi a sistemelor fotovoltaice hibride.

„Noi nu efectuăm cercetare la nivel de bază, teoretic, ci facem cercetare aplicată. Nu suntem la primul program, am reuşit deja vânzarea de tehnologii în mai multe domenii industriale. Ceea ce producem noi are valoare aplicativă”, ne-a mai declarat Mirică.

Desigur, noua clădire va fi dotată cu panouri solare. Conform proiectului, capacitatea instalată a acestor panouri va fi de 10 kilowatti. De asemenea, climatizarea se va face prin intermediul unor pompe de căldură.

Primii paşi pentru viitoarea construcţie vor urma în câteva luni. Va fi demolată o veche clădire industrială, după care în luna august va fi demarată licitaţia pentru realizarea viitoarelor birouri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor