La Timisoara se degusta cele mai bune vinuri din Romania

De M. Hoster
La Timisoara se degusta cele mai bune vinuri din Romania
La Timisoara se degusta cele mai bune vinuri din Romania
Câteva dintre cele mai bune soiuri româneşti de vin au fost degustate şi analizate de un juriu competent, miercuri, la Timişoara. La Centrul Regional de Afaceri a început ediţia a şaptea a Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice Vinvest.

Un juriu format din experţi degustători, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, a apreciat 63 de probe de vin din cele 129 înscrise în competiţie. Timpul alocat a fost în medie de 4 minute pentru fiecare probă. Din totalul de cinci serii de vinuri, în prima parte a zilei au fost degustate două serii de vinuri albe şi una de vinuri roşii, ambele seci. După prânz, pe masa juraţilor au fost alte două serii de vinuri: albe aromate seci, roze seci, roşii seci, roşii demiseci şi demidulce.

Juriul este format din șapte membri, însă la jurizare participă, prin rotaţie, nouă experţi degustători. Fiecare probă de vin poate primi maximum 100 puncte din partea unui jurat. Din cele 7 note se elimină extremele, cea mai mică şi cea mai mare notă, iar din cele 5 rămase se face media aritmetică. Aceasta este nota finală a probei de vin. Fişele de degustare sunt elaborate după modelul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

„După prima zi de evaluare putem spune că avem în concurs vinuri corecte, lucrate cu mare acurateţe, apropiate din punct de vedere calitativ. Departajarea se va face prin calculul mediei aritmetice. Faptul că degustătorii au la dispoziţie în acelaşi timp toate probele dintr-o serie, adică au înşirate în faţă toate paharele cu vinuri permite o mai bună apreciere în evaluarea calităţii vinurilor”, a declarat preşedintele concursului, expert degustător Petre Badea.

Joi, 5 aprilie, se desfăşoară cea de-a doua zi a Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST, ediţia a VII-a. Urmează a fi degustate alte 66 de probe de vin. Sâmbătă, 7 aprilie, de la ora 11, în cadrul Salonului Vinvest, va avea loc decernarea medaliilor şi diplomelor pentru probele câştigătoare.

Experţii degustători din juriul Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST sunt, în mare parte, oenologi la marile crame, chimişti, dar şi un critic de vin.

Din cele 129 de probe provin de la 40 de vinuri roşii, 74 de vinuri albe, 9 vinuri roze, 4 vinuri spumante şi 2 de vinars. Maximum 30% dintre probele participante vor primi medalii de aur şi de argint iar una singură va fi distinsă cu Marea Medalie de Aur.

Vinurile si gastronomia de calitate, prezentate la Timisoara intr-o noua editie a Vinvest

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !