La Timisoara au loc cursuri pentru preoti

De Adrian Panduru
La Timisoara au loc cursuri pentru preoti
La Timișoara se desfășoară o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II). Cursurile au început marți dimineața, la biserica „Învierea Domnului” din incinta centrului eparhial din urbea de pe Bega.

Cursurile au loc în perioada 30 august – 3 septembrie. La această serie a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical participă candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului. Cursurile sunt susținute de profesori de la Facultățile de Teologie aparținătoare celor trei eparhii.

„Cursurile sunt predate de către profesori de la cele trei centre universitare din cadrul Mitropoliei Banatului, pentru că sunt preoți din întreaga mitropolie, și am considerat că este bine să nu fie profesori numai de la Timișoara, ci și de la Arad și Caransebeș, pentru a avea o extensie de experiență din fiecare centru eparhial. Am început să organizăm cursurile în acest mod încă de anul trecut, și văd că este o deschidere, o receptivitate, pentru că preoții cursanți aud și pe alți profesori de la alte centre și astfel apare o deschidere a orizontului de studiu, iar experiențele de activitate sunt mult mai ample. De aceea, cursurile sunt momente de har și de bucurie pentru toți preoții participanți” a spus mitropolitul Banatului ÎPS Ioan.

Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale se va finaliza printr-un examen, în săptămâna 26-30 septembrie, constând din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

„Cu toate că aceste cursuri par a fi tehnice, ele au o componentă pastorală și duhovnicească. Și le spuneam preoților înscriși la această sesiune că este o mare binecuvântare de la Dumnezeu pentru ei, că după un anumit număr de ani se întâlnesc cu profesorii lor și cu alți profesori și poartă un dialog, și au posibilitatea să-și exprime pozițile lor față de ce ceea ce au crezut în facultate despre parohie, și ceea ce au găsit în parohie; pentru că una este parohia percepută pe băncile facultății, și alta este parohia din realitate. De asemenea, i-am îndemnat să țină pasul cu cartea și le-am sugerat profesorilor să le recomande o minimă bibliografie pentru disciplinele ce sunt importante în viața de pastorație. În aceste cursuri nu se poate preda un volum mare de informație, ci ele deschid porțile spre lectură, pentru ca preoții să aibă posibilitatea de a-și putea lărgi orizontul de studiu duhovnicesc” a mai spus ÎPS Ioan.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor