La Timisoara a fost semnat Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Tigarile, considerate principalul produs de contrabanda

De Adrian Panduru
La Timisoara a fost semnat Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Tigarile, considerate principalul produs de contrabanda
© TION: La Timisoara a fost semnat Pactul pentru combaterea traficului ilicit
La Timișoara, reprezentanții partidelor politice parlamentare din cel mai vestic județ al țării au semnat Pactul local pentru combaterea traficului ilicit. Este vorba despre un pact care își dorește eradicarea sau diminuarea contrabandei și a traficului cu produse contrafăcute.

Pactul este propus de Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV). Semnarea Pactului de la Timișoara a avut loc în cadrul dezbaterii cu tema “ACTIV în lupta împotriva contrabandei“ organizată de către Asociația ACTIV.

“După Satu Mare și Botoșani, ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Timiș au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, a spus Daniel Mărăcineanu, director general al Asociației ACTIV.

Pactul a fost semnat joi, la Timișoara, la sediul Consiliului Județean Timiș.

“Traficul ilicit este un fenomen cu impact negativ asupra stabilității economice, a bunăstării sociale, a sănătății și siguranței publice. El apare și ca o consecință a lipsei de educație a consumatorului cu privire la riscurile la care se expune prin achiziționarea de produse de contrabandă sau contrafăcute. Instituțiile statului fac tot posibilul să combată acest fenomen dar, fară sprijinul societății civile și fără colaborarea cu industriile cele mai afectate, lupta va fi foarte grea, dacă nu chiar imposibilă”, a spus Eva Andreaș, prefect de Timiș.

În luna iulie, Asociația ACTIV a realizat, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, realizat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că 90% dintre români au o părere proastă despre contrabandă. Totodată, studiul arată că aproape 20% dintre români ar cumpăra un produs de contrabandă datorită prețului mai mic.

“Contrabanda și traficul cu produse contrafăcute constituie provocări majore la adresa siguranței consumatorului, a stabilității mediului de business legitim, a climatului de siguranță și protecție a cetățeanului. Aceste fenomene trebuie eradicate sau reduse ca intensitate, deoarece rețelele de criminalitate organizață prosperă de pe urma traficului ilicit, iar principalul perdant este bugetul statului, buget privat de importante sume de bani, de ordinul miliardelor de euro, bani care pot fi folosiți în realizarea de proiecte de infrastructură, sănătate, educație. Am sprijinit și voi sprijini și pe viitor proiecte ale societății civile care să ajute locuitorii județului în a avea un trai mai bun și mai sigur”, a spus Călin Dobra, preșdintele Consiliului Județean Timiș.

Conform studiului, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenți). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% și medicamente 75%.

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) este o organizație care își propune să fie un facilitator între instituțiile statului responsabile de combaterea traficului ilicit și industriile afectate, prin colaborări punctuale, schimburi de informații și parteneriate.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !