La Punctul de Acces Public de la Recaş – se previne traficul de persoane

La Punctul de Acces Public de la Recaş – se previne traficul de persoane
Vremurile în care trăim sunt foarte schimbătoare şi periculoase. Toţi aleargă după banii care le asigură existenţa şi acesta este principalul motiv al exodului românilor.

Efectele negative ale celor care pleacă sunt: dorul de familie, adaptarea grea, excluziunea socială, lipsa de socializare, materialism, individualism, răceală faţă de familie, aroganţă. Aspectele bune legate emigrarea românilor sunt: bani trimişi familiilor din ţară şi efectele care derivă (trai mai bun, maşină, casă etc), mentalitatea occidentală, noi competenţe civice şi lingvistice, gândire liberă, dezvoltarea spiritului de afaceri, încredere în forţele proprii, o viziune schimbată asupra vieţii.

La Punctul de Acces Public la Informaţie din Recaş a apărut de curând o situaţie mai neobişnuită. O tânără care a venit la centrul mai sus amintit, şi–a verificat poşta electronică apoi i-a rugat pe angajaţi să o ajute cu completarea unui cv în limba engleză. Tânăra a povestit că doreşte să muncească pe un vas de croazieră în străinătate la muncăşi de aceea doreşte săşi trimită cv-ul la o firmă de intermediere de locuri de muncă în străinătate din judeţul Mureş. După spusele fetei, firma cu care a luat legătura îi pretindea 100 lei pentru interviul pe care urma să îl aibă, apoi încă 330 de euro pentru plecarea ei.Ţinând cont de greutăţile financiare actuale, pentru mulţi, această sumă de bani este foarte mare.

Angajaţilor Punctului de Acces Public la Informaţie li s-au părut foarte dubioase aceste cerinţe şi au început să caute informaţii despre această firmă. Cu ajutorul internetului au găsit informaţii care prevesteau semne rele. Firma aceasta este din Mureş, se ocupă de recrutare de personal pentru diverse joburi pe vasele de croazierăşi obişnuieşte să îşi schimbe numele din două în două luni, pentru a nu fi depistată de poliţie. Foarte mulţi oameni s-au plâns că au fost păcăliţi de această firmă. În acelaşi timp, au cerut informaţii de la telefonul traficului de persoane, dar şi la consilieri juridici. Bănuielile s-au confirmat, firma este falsăşi are astfel de activităţi doar pentru a păcăli oamenii taxându-i cu sume de bani pentru „interviu” şi „plecare”.

Ne-am bucurat foarte tare că am putut să o ajutăm pe tânără, să se ferească de asemenea firme neserioase, dar şi de şocul pe care l-ar fi avut la faţa locului – pe vasul de croazieră sau oriunde ar fi ajuns.

Pentru a evita experienţele neplăcute în cele ce urmează vom da câteva informaţii bine de ştiut. Lucrul cel mai important de care trebuie săţină cont fiecare om care doreşte să plece în străinătate este să afle de cât mai multe detalii despre firma care recrutează personal (dacă aceasta este acreditată în vederea recrutării şi plasării forţei de muncă în străinătate, tarifele practicate, condiţiile angajării celor care au apelat înainte la firmă), precum şi despre condiţiile angajării. Este foarte important este ca oamenii să ceară acte care să confirme şi să asigure faptul că vor avea permis de muncă. Dacă apar condiţionări sau un program impus (interdicţia de a ieşi din maşină în locuri publice sau de a accesa mijloace de comunicare) ori apare bănuiala că este ceva în neregulă, trebuie să se renunţe imediat la a mai pleca. În cazul în care oamenii au nevoie de ajutor peste hotare, nu trebuie să ezitate să apeleze la poliţie, reprezentanţele diplomatice României, organizaţiile umanitare internaţionale, alte organizaţii oficiale, la organizaţii neguvernamentale, biserici.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !