La Mulţi Ani Andrei!

1Comentariu
Sf. Apostol Andrei
Sf. Apostol Andrei
BUCUREŞTI – Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi. Astăzi este pomenit Sfântul Apostol Andrei, considerat şi protectorul României. Pe de altă parte, această dată marchează, tradiţional, începerea iernii.

Peste 130 de mii de români îşi aniversează astăzi onomastica. Conform unei statistici a Ministerului Administraţiei şi Internelor, 88.054 dintre aceştia sunt bărbaţi şi 42.310 femei.

Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră. În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat ziua prăznuirii Sfântului Andrei (30 noiembrie) drept sărbătoare naţională bisericească.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Bethsaida din Galileea, fiind fratele Sfântului Petru. Amândoi erau pescari şi trăiau în aceeaşi casă, la Capernaum, în momentul când l-au întâlnit pe Isus. Andrei a fost ales ca unul dintre apostoli şi se poate spune că a fost unul dintre cei mai apropiaţi ucenici ai lui Iisus. O parte din moaştele sfântului se află la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa.

În tradiţia populară, ziua sfântului Andrei se mai numeşte şi ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Tradiţia spune că cine a văzut lupul noaptea nu va avea linişte tot anul care vine. Fetele nemăritate au avut ocazia să-şi viseze ursitul dacă au pus sub pernă doi căţei de usturoi şi 41 de boabe de grâu. Astăzi este bine să puneţi câteva crenguţe de măr sau de cireş în apă. Dacă vor înflori până la revelion, cu siguranţă veţi avea un an plin de bucurii.

Noaptea de Sfântul Andrei, dintre 29 şi 30 noiembrie, e importantă şi pentru vrăjitoare. E momentul prielnic pentru a se lega cele mai puternice vrăji. Despre această noapte se mai spune că este singura din an când se deschid porţile cerului şi că este noaptea strigoilor. Iar pentru a alunga duhurile ce bântuie pământul, spune tot tradiţia, cel mai bun remediu este un căţel de usturoi. Noaptea Sfântului Andrei este potrivită şi pentru observaţii astronomice. Dacă luna va fi plină şi cerul senin, iarna e uşoară, iar dacă cerul e întunecat, se anunţă zăpezi mari.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor