La iarbă verde, cu sacul

Iarbă
Iarbă
TIMIŞOARA – În fiecare an, cum vine căldura, timişenii iau cu asalt zonele cu verdeaţă, în special cele aflate pe malul râului Timiş, la Albina ori la Şag. Seara, însă, la plecare, după ce s-au ospătat cu mici şi grătare şi au golit sute de cutii de bere şi PET-uri de suc, în urma lor rămâne un adevărat dezastru.

La Şag s-a impus… sacul obligatoriu, pentru gunoi, care trebuie prezentat la plecare. Pe lângă resturile de mâncare şi deşeurile lăsate în urmă, care nu numai că sunt inestetice, dar atrag muştele şi câinii vagabonzi, „turiştii” de week-end distrug şi vegetaţia, pârjolind iarba, iar dacă în apropiere este vreo pădure taie lemne pentru grătar.

Deşi se declară îngrijorate de amploarea fenomenului, autorităţile de mediu nu au luat până acum măsuri concrete ca să-l prevină. Se mulţumesc doar să dea amenzi primăriilor în grija cărora cade sarcina de curăţare a cursurilor de apă, precum şi celor care nu respectă legislaţia de mediu.

„Ne îngrijorează turiştii care ies la iarbă verde. Fiecare primărie ar trebui să delimiteze o zonă şi să asigure pubele. Încercăm să ne întâlnim cu autorităţile locale şi să analizăm împreună situaţia, nu vrem să impunem nimic”, a declarat, la Timişoara, Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Aceasta consideră că toţi cei care ies la iarbă verde ar tebui să dea dovadă de bun-simţ şi să nu mai lase gunoaie în urma lor. În comuna Şag, preferată de timişoreni pentru week-end, mai ales că dacă vremea e suficient de caldă pot face şi o baie în râul Timiş, primarul a luat deja măsuri.

„Avem nouă persoane care beneficiază de ajutor social şi care salubrizează în urma celor care vin la iarbă verde. Periodic, facem acţiuni de ecologizare cu elevii de la şcoala din comună. Recent, 150 de elevi au făcut curăţenie, noi le-am pus la dispoziţie mănuşi şi saci, iar printr-o sponsorizare copiii au primit câte un suc şi un hamburgher.

De la 1 mai, am pus taxă de intrare doi lei pentru fiecare maşină, iar oamenii primesc un sac. La ieşire, trebuie să se prezinte cu sacul”, ne-a spus primarul comunei Şag, Venus Oprea.

Diana Lupulescu
diana.lupulescu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor