Krajisnik : 27 de ani de închisoare

Momcilo Krajisnik
Momcilo Krajisnik
Al doilea dintre cei mai puternici politicieni sârbi-bosniaci care au avut rol de conducere în timpul războiului, Momcilo Kajisnik, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare.

A fost, însă, achitat de implicarea în genocid. Verdictul Tribunalului de la Haga a fost pronunţat după un lung proces la care domnul Krajisnik, mâna dreaptă a fostului lider militar sârb bosniac, Radovan Karadjici, a fost potretizat drept unul dintre cei care au iniţiat campania de purificare etnică împotriva musulmanilor bosniaci şi croaţi în timpul celui mai sângeros conflict european de după al doilea război mondial.

Momcilo Krajisnik e, fără îndoială, singurul dintre cei mai importanţi suspecţi de crime de război care a ajuns în faţa judecătorilor şi a fost găsit vinovat de Tribunalul de la Haga. Oficial, funcţia sa în timpul războiului a fost cea de preşedinte al Adunării Parlamentare a sârbilor bosniaci. El a ocupat, de asemenea, şi alte posturi în administraţia prezidenţială a sârbilor bosniaci şi în Consiliul Naţional de Securitate.

Dar, mai mult decât atît, el a fost cel mai apropiat asociat şi adjunctul, de facto, al lui Radovan Karadjici, aflat încă în libertate, la 11 ani după încheierea războiului. Presedintele completului de judecată Alphons Orie, cel care a prezentat verdictul, spune că rolul lui Momcilo Krajisnik în comiterea crimelor a fost crucial.

În viziunea curţii de judecată, cooperativa crimei a fost purificarea etnică a zonelor controlate de sîrbi în Bosnia, după expulzarea şi asasinarea bosniacilor şi croaţilor musulmani.

Lider naţionalist şi adversar al procesului de pace

Acuzaţiile se referă la primul an al conflictului. Însă, de-a lungul anilor 90, domnul Krajisnik a reprezentat latura dură şi intrasigentă a politicii naţionaliste.

Deseori, vocea sa era mai stridentă chiar decât cea a dlui Karadjici însuşi, şi a devenit cunoscut oprintre mediatorii internaţionlai drept dl Nu. A participat la conferinţa de la Dayton la sfârşţitul anului 1995 şi s-a opus smnării tratatelor de pace. Însă puţine ar fi putut face pentru a-l opri pe Slobodan Milosevici, pe atunci preşedintele Iugoslaviei şi lider suprem al sârbilor, care era pregătit să Semneze o înţelegere.

A fost o supriză pentru toată lumea, că, îndată după încheierea războiului, dl Kajisnik nu a fost printre cei acuzaţi de crime de război. În 1997, când Radovan Karadjici a început să se ascundă pentru a nu fi adus în faţa tribunalului de la Haga, dl Krajisnik a preluat mantia de conducător al aripii intrasigent-naţionaliste a sârbilor bosniaci.

Ca reprezentant al sârbilor în cadrul preşedinţiei colective a Bosniei a făcut tot posibilul să submineze aplicarea prevederilor acordului de la Dayton.

În 1998 a eşuat în încercarea de a o alunga de la putere pe preşedinta republicii SRPSKA, Biljana Plavsici, fostă adjunctă a lui Radovan Karadjici în timpul războiului, care a adoptat după aceea o poziţie pragmatică şi a acceptat să coopereze cu puterile internaţionale pentru a reconstrui Bosnia.

În mod ironic, rivalii din perioada postbelică au fost judecaţi împreună la Haga. Însă Biljana Plavsici s-a predat voluntar, şi-a recunoscut vinovăţia şi şi-a cerut iertare, aşa că procesul nu a mai fost necesar. Multe dintre acuzaţiile care i-au fost aduse au fost retrase şi a fost condamnată în 2003 la 11 ani închisoare. Momcilo Krajisnik care a fost arestat acum şase ani pe baza unui mandat secret a pledat, în schimb, nevinovat.

Procesul a început în 2004. În timpul celor doi ani de atunci, au fost audiaţi 124 de martori au venit la bară pentru a vorbi despre campania de asasinate şi persecuţii ale civililor de altă etnie decât cea a sârbilor pe care ar fi iniţiat-o în primul an de război, dl Krajisnik. El a fost găsit vinovat în cinci dosare separate de crime împotriva umanităţii, dosare care se referă la persecuţii, exterminare, asasinat şi deportare.

A fost în schimb achitat de acuzaţiile de genocid şi complicitate la genocid întrucât, spun judectorii, nu există probe că ar fi intenţionat să distrugă integral sau parţial comunităţi etnice sau religioase. Până acum, judecătorii de la Haga au pronunţat două verdicte de vinovat în legătură cu acuzaţia de complicitate la genocid. În ambele cazuri este vorba despre ofiţerii din armata sârbilor bosniaci care au fost acuzaţi că ar fi responsabili de uciderea a circa 8000 de musulmani după ocuparea enclavei de la Srebrenica în 1995.

Momcilo Krajisnik este, aşadar, cea mai importantă figură politică găsită vinovată în conflictul din fosta Iugoslavie. Iar verdictul dat împotriva lui, alături de confesiunea Biljanei Plavsici, dă greutate afirmaţiei că principalii instigatori ai atrocităţilor din Bosnia au fost membrii din conducerea sârbilor bosniaci din timpul războiului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor