Klaus Iohannis, la aniversarea a 100 de ani a Colegiului C.D. Loga: „Sunteți o generație tare”

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
10Comentarii
Klaus Iohannis, la aniversarea a 100 de ani a Colegiului C.D. Loga: „Sunteți o generație tare”
© foto: Adrian Panduru/Tion
Moment important pentru profesorii, elevii și absolvenții Colegiului „C.D. Loga” din Timișoara. Au aniversat 100 de ani de la preluarea școlii de către administrația românească alături de președintele Klaus Iohannis, care a fost invitat să planteze și un copac în curtea liceului.

Președintele României a semnat în Cartea de Onoare a liceului și a primit o diplomă de mulțumire din partea conducerii Colegiului Național „C.D. Loga”, cu ocazia a 100 de ani de la preluarea școlii de către administrația românească. Au participat în sala festivă a colegiului atât foști absolvenți, cât și elevi sau profesori, aproape 300 de persoane.

Alături de Klaus Iohannis, pe scenă au urcat directorul colegiului, Tihomir Milin, primarul Nicolae Robu, rectorul UVT Marilen Pirtea și președintele Consiliului de elevi, Răzvan Florescu.

„Am fost învredniciți de soartă să ajungem tocmai noi această zi aniversară și după truda atâtor generații de dascăli tocmai noi să ne putem împărtăși de bucuria izbânzii. Meritul e și al lor, al celor care ne-au precedat, al tuturor, de la întâiul director al școlii (…), la marii directori și dascăli care i-au urmat și care prin truda și jertfa lor au contribuit în mod esențial la opera de transformare a colegiului în ceea ce este astăzi. (…) Întemeiat la 7 august 1919, primul liceu din capitala Banatului și-a propus să cultive principiile și valorile fundamentale ale neamului românesc, să fie un model de performanță, de promovare a multiculturalității, căci aici au funcționat secții cu predare în limbile maghiară, sârbă și germană”, a spus directorul Tihomir Milin.

Președintele Klaus Iohannis le-a vorbit celor aproape 300 de participanți despre importanța Colegiului „C.D. Loga” în educația românească.

„Celebrați un centenar de excelență, dedicare și implicare civică, într-un an cu o simbolistică specială. Mă refer, desigur, la aniversarea a 100 de ani de când Timișoara a devenit parte a României. Loga reprezintă expresia idealurilor acelui început efervescent al rațiunii noastre, când educația a fost fundamentul care a făcut posibilă unirea reală a românilor și dezvoltarea noului stat. Oamenii politici ai acelor vremuri au înțeles importanța strategică a învățământului și nevoia imperioasă de a pregăti tineri și de a cultiva talente. (…) Din nefericire, multe dintre generațiile formate în primii ani de existență ai colegiului nu au avut ocazia să-și folosească întregul potențial din cauza regimurilor dictatoriale de la sfârșitul anilor ’30, care au culminat cu dictatura comunistă. Chiar și atunci, spiritul civic a fost însă viu, elevii din Loga au protestat față de regimurile autoritare, iar directorii au fost închiși în lagărul de la Caracal. Colegiul a rămas o instituție de frunte a Timișoarei și a continuat să formeze generații de absolvenți care au făcut cinste învățământului bănățean. Grație a unui corp profesoral de excepție și a unor absolvenți meritorii, tradiția a supraviețuit vicisitudinilor istoriei și vă felicit pentru acest lucru”, a spus Iohannis de la pupitrul sălii festive.

„Mă întâlnesc permanent cu români care sunt revoltați de problemele din educație. (…) Sunt optimist, pentru că viitorul nostru este pe mâini bune”, a completat președintele, care le-a vorbit elevilor și despre proiectul său „România Educată”.

„Sunteți o generație informată, o generație tare, pe care o încurajez să se implice în construirea României de mâine. Dragi profesori, dragi colegi profesori, sunt convins că multe dintre realizările colegiului dumneavoastră nu ar fi fost posibile fără un corp profesoral dedicat. știu că meseria de dascăl nu a beneficiat mereu de sprijinul de care ar fi avut nevoie. Faptul că reușiți să faceți performanță denotă că putem vorbi, dincolo de toate, de vocația de profesor. (…) La mulți ani!”, a conchis Iohannis.

După alocuțiuni, președintele a plantat un copac în curtea școlii, alături de directorul liceului și de primarul Nicolae Robu. Vizita lui Klaus Werner Iohannis în Timișoara se încheie la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica, unde își lansează volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, la ora 18.

Articole pe aceeași temă:

Președintele Iohannis, huiduit la Sinagoga din Cetate

Președintele României, Klaus Iohannis, vizitează Memorialul Revoluției, în Timișoara

Klaus Iohannis, la 75 de ani de UVT: În Timișoara mă simt ca acasă

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat cea mai nouă carte la Timișoara: „Noi suntem Europa”10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor