Justiţia în interesul copilului

1Comentariu
Justiţia în interesul copilului
Acesta a fost titlul conferinţei naţionale la care a participat, Rodica Negrea, director al DGASPC Timiş, la Bucureşti.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Scheherazade, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Consiuliul Superior al magistraturii, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Internelor şi Reformei Adminstrative şi Consiliului Europei cu sprijinul Ambasadei Ţărilor de Jos la Bucureşti. Au fost prezenţi la conferinţă în jur de 250 de participanţi, al căror domeniu de activitate se axează, direct sau indirect pe protecţia copilului, specialişti din cadrul Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din cadrul Poliţiei, magistraţi, procurori, experţi internaţionali. Temele de dezbatere propuse au vizat mai multe aspecte: protecţia specială a copilului (împotriva abuzului ăi neglijenţei, plasamentul în regim de urgenţă, exerciţiul drepturilor părinteşti, rolul instanţei în monitorizarea măsurilor de protecţie pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă peste hotare.); adopţia (consimţământul părinţilor naturali la adopţie, confidenţialitatea dosarului de adopţie, procedura declarării unui copil ca fiind adoptabil); delincvenţa juvenilă (centre de reeducare versus penitenciare, asistenţă post-penală, justiţia pentru minori, prevederile noului cod penal); copilul în cauzele de divorţ ăi relaţiile personale privind copiii (încredinţarea copiilor la pronunţarea divorţului, menţinerea relaţiilor copilului cu părinţii, relaţiile cu Autoritatea tutelară). Experţi în acest domeniu din Franţa şi Belgia au prezentat studii referitoare la protecţia copilului.
Concluziile conferinţei au vizat în mod special necesitatea suplimentării numărului de judecători pentru cauzele în care sunt implicaţi minori, înfiinţării unor complete, secţii şi tribunale pentru minori şi familie, importanţa specializării magistraţilor pentru cauzele cu minori şi îmbunătăţirea măsurilor de asistenţă post-penală. În acest sens va fi constituit un grup de lucru la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, cu scopul de a elabora un Plan de măsuri care va transpune în practică propunerile formulate în cadrul conferinţei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor