Jucăriile, maşinile şi cosmeticele, printre cele mai periculoase produse din UE, în 2007

Jucăriile, maşinile şi cosmeticele, printre cele mai periculoase produse din UE, în 2007
Numărul de produse periculoase îndepărtate de pe piaţa UE a crescut cu 53% în 2007, jucăriile şi produsele cosmetice fiind cel mai des notificate, iar China a fost ţara cu cele mai multe produse periculoase detectate, potrivit raportului anual al Comisie privind Sistemul de Avertizare Rapidă.

Potrivit unui comunicat al CE, raportul anual al Comisiei privind Sistemul de Avertizare Rapidă (RAPEX), dat publicităţii joi, indică faptul că numărul de notificări de produse periculoase a crescut de la 1.051, în 2006, la 1.605 în 2007, ceea ce indică o ameliorare a capacităţilor de supraveghere ale statelor membre.

Potrivit RAPEX, jucăriile, autovehiculele, cosmeticele şi produsele electrice au fost cel mai des notificate, iar China a fost, şi în 2007, ţara de origine a mai mult de jumătate dintre produsele periculoase detectate (700 de notificări). Dealtfel, jucăriile (417), autovehiculele (197) şi produsele electrice (158) au reprezentat mai mult de jumătate din totalul notificărilor, iar unul din trei articole pentru care s-au făcut reclamaţii a fost o jucărie.

Raportul mai arată şi faptul că numărul de notificări RAPEX s-a triplat, în ultimii ani, de la 468, în 2004 (când a intrat în vigoare noua legislaţie privind siguranţa produselor), la 1.605 în 2007. Germania a fost cel mai activ stat membru în sistemul RAPEX (cu 163 de notificări, aproximativ 12%), urmată de Grecia (115 notificări, aproximativ 8%) şi Slovacia (114 notificări, aproximativ 8%), Ungaria (109 notificări, aproximativ 8%) şi Spania (108 notificări, aproximativ 8%).

Sursa citată mai informează că numărul mare de notificări din China se datorează şi faptului că o mare parte a importurilor în UE provin din această ţară (de exemplu 80% din jucării provin din această ţară), de aceea este supravegheată mai intens. În urma cooperării Chinei cu CE în domeniul siguranţei produselor, peste 700 de societăţi şi-au pierdut licenţele de export.

De altfel, oficiul european de statistică, Eurostat, arată că deficitul de cont curent dintre UE şi China s-a adâncit, de la 14,7 miliarde euro în ianuarie 2007, la 15,4 miliarde euro. Asta înseamnă că Uniunea a exportat produse, în China, de 5,2 miliarde euro şi a importat de 16,2 miliarde euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor