Joaca de-a arhitectii pentru o Timisoara mai frumoasa! Impreuna revitalizam Piata Sinaia

De Dariana Bratu
Joaca de-a arhitectii pentru o Timisoara mai frumoasa! Impreuna revitalizam Piata Sinaia
© TION: Joaca de-a arhitectii pentru o Timisoara mai frumoasa! Impreuna revitalizam Piata Sinaia
Timișoara are o mulțime de spații spectaculoase, dar care de-a lungul anilor și-au pierdut din strălucirea de altădată. De aceea, locuitorii orașului de pe Bega sunt invitați să participe la un joc urban aparte, care va simula revitalizarea unui spațiu public prin design participativ. În centrul atenției se va afla Piața Sinaia.

Jocul urban „Da, dar există o problemă”, se va desfășura sâmbătă, 22 octombrie, în Piața Sinaia și la Casa Studenților (sala 103), între orele 10 – 19. Evenimentul face parte din Bienala Internațională de Arhitectură (BETA), care este organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș.

„Piața Sinaia va deveni sâmbăta aceasta spațiul de lucru pentru un joc urban ce invită participanții să simuleze procesul de revitalizare a spațiului public prin design participativ. Jocul Urban «Da, dar există o problemă» va fi coordonat de Bálint Kádár – arhitect și urbanist, asistent la Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta şi preşedinte al Centrului de Arhitectură Contemporană din Budapesta. (…) Scopul acestui joc de simulare este de a explora posibilitățile design-ului participativ, invitând timișorenii să se implice în mod direct în reamenajarea spațiului public, apelând la atribuirea rolului de co-proprietar al acestuia”, au transmis organizatorii evenimentului.

Jocul a luat naștere după ce s-a confirmat că spațiile publice, deținute de municipalitate, nu funcționează în țările post-socialiste așa cum ar trebui. Datorită amenajării neadecvate și a îngrijirii insuficiente, aceste locuri și-au pierdut atractivitatea pentru comunitate.

„Plecând de la premisa că spațiul public este al tuturor și deci al fiecăruia dintre noi, propunem cetățenilor testarea în mod direct a posibilității şi consecinţelor acestei forme de proprietate comună, având în fundal speranța conștientizării faptului că orașul ne privește și că ne revine în egală măsură responsabilitatea de a îl îngriji și de a îl face un loc plăcut pentru toți”, mai spun organizatorii.

Program complet:

10:00 întâlnirea pe sit, prezentarea jocului

11:00 startul jocului în locația stabilită pentru workshop

11:45 prima rundă – HAOS SPONTAN

12:45 pauză de masă

14:00 a doua rundă – NEVOIA COOPERĂRII

15:30 a treia rundă – CĂTRE UN OPTIM COMUN

17:00 finalul jocului – verificarea versiunii reale a designului final în piața Sinaia

17:45 evaluarea jocului și discuții pe baza acesteia

19:00 picnic de închidere în piața Sinaia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !