Japonia şi-a propus să construiască o centrală solară spaţială

Japonia şi-a propus să construiască o centrală solară spaţială
Japonia, ţară care nu deţine resurse naturale, dar posedă o tehnologie de vârf, şi-a propus să construiască o centrală solară spaţială care să emită energie pe pământ prin fascicule laser sau microunde, iar grupul Mitsubishi Heavy Industries va fi printre realizatorii acestui proiect, transmite AFP.

Statul japonez a desemnat pe 1 septembrie firmele şi organizaţiile care vor trebui să dezvolte acest dispozitiv futurist, dar care este considerat esenţial de autorităţile japoneze. Printre acestea se numără Mitsubishi Heavy Industries şi Institutul de cercetare pentru dispozitive spaţiale nelocuibile, organizaţie care reuneşte 17 societăţi, printre care Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu şi Sharp.

Obiectivul urmărit de Japonia este să plaseze până în 2030 un dispozitiv echipat cu numeroase panouri solare pe orbita geostaţionară, la 36.000 km de pământ. Aceste celule fotovoltaice vor converti energia razelor solare în electricitate şi vor avea o capacitate anuală de 5 până la 10 ori mai mare decât dacă ar fi instalată pe o suprafaţă identică de pe sol.

Curentul electric va fi, la rândul său, transformat în flux energetic transmis prin fascicule laser sau microunde până pe Terra, unde va fi captat de o antenă parabolică gigantică creată special care-l va retransforma în energie.

Deoarece este vorba de o formă de energie curată şi inepuizabilă, credem că acest sistem va putea contribui la rezolvarea problemelor generate de energia insuficientă şi de încălzirea climatică a Pământului, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. În spaţiu există din plin lumină solară“, au precizat cercetătorii de la Mitsubishi Heavy Industries (MHI), un grup specializat în tehnici aerospaţiale.

Acest proiect ştiinţific şi industrial ambiţios condus de agenţia spaţială japoneză Jaxa pare ieşit din cărţile de science-fiction, însă Japonia îl are în vedere din 1998. Circa 130 de cercetători, iar numărul lor ar putea creşte, împărţiţi în mai multe grupuri de lucru, participă la acest proiect, al cărei ţintă finală constă în obţinerea de energie electrică la costuri care să nu fie prohibitive comparativ cu alte energii.

Cercetătorii şi-au fixat ca obiectiv dezvoltarea unui sistem definitiv de 1.000 MW, care să permită un preţ de 8 yeni (0,06 euro) pe kWh, la acelaşi nivel ca producţia solară obţinută pe pământ spre 2030 şi de circa 6 ori mai puţin decât preţul actual.

Deşi tariful este atractiv, va fi nevoie de un efort de convingere a populaţiei, deoarece ideea obţinerii de energie prin laser şi microunde creează temeri, potrivit unui studiu realizat de Jaxa pe 1.000 de persoane în 2004.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor