Iubire interzisă!

Reactualizat la:
Iubire interzisă!
Noul proiect al Legii Statutului Cadrului Didactic pedepseşte relaţiile intime dintre elevi şi profesori. Cadrele didactice riscă să-şi piardă posturile.

Relaţiile sexuale între elevi şi profesori vor fi interzise chiar dacă elevii sunt majori. La fel şi hărţuirea sexuală. Prevederile sunt cuprinse în noul pachet de legi ale educaţiei supuse dezbaterii publice până pe 15 februarie.

În opinia oficialilor din Educaţie, relaţiile intime între profesori şi elevi sunt mai degrabă excepţii şi nicidecum reguli. “Nu se întâmplă nici măcar un caz pe sector, într-un semestru”, a spus psihopedagogul Aura Stănculescu, directorul Centrului de Resurse Umane din Educaţie al municipiului Bucureşti.

Măsuri de precauţie

Cazul profesoarei de română Corina Vasile suspectată că ar fi determinat sinuciderea unui licean din motive amoroase a suscitat vii dispute atât în mass-media, cât şi în rândul profesorilor şi al elevilor.

În consecinţă, Ministerul Educaţiei a introdus în noul pachet de legi ale educaţiei prevederi care sancţionează cu excluderea din sistemul de învăţământ a cadrelor didactice care întreţin relaţii sexuale cu elevii. Pe lângă faptul că incriminează relaţiile sexuale elev-profesor chiar dacă elevul este major, noul statul al personalului didactic interzice şi hărţuirea sexuală. “E o chestiune de etică obligatorie, care trebuie să fie şi în scris”, preciza ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.

Cu toate acestea, phihopedagogul Elena Drăgoi, de la Colegiul Tehnic “Petru Maior”, ne-a spus că existenţa unei prevederi legale în acest sens nu înseamnă că astfel de relaţii nu vor mai avea loc. “Aşa este firea omului”, a explicat ea.

Elena Drăgoi a precizat că este vorba mai degrabă despre o chestiune de bun-simţ şi de respectarea unor reguli morale, nescrise. “Acestea sunt mai puţin probabil a fi încălcate, pentru că intervine presiunea colectivităţii din şcoala respectivă”, a menţionat ea.

Profesorii, în mare parte sănătoşi la cap

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Zvetlana Preoteasa este de părere că nu trebuie generalizată drama elevului care s-a sinucis din dragoste pentru o profesoară. “Nici acolo nu ştim exact ce a fost. În general, profesorii noştri sunt în mare parte sănătoşi la cap”, a spus ea. Secretarul de stat consideră că, oricum, nu există modalităţi de control al programului elevilor şi profesorilor după orele de curs.

“Dar a fost necesară introducerea unei astfel de prevederi pentru eliminarea oricăror speculaţii. Pentru că în cazul în care se demonstrează că există astfel de relaţii între profesori şi elevi, cadrul didactic respectiv trebuie să părăsească sistemul de învăţământ. În acest moment, noi nu avem modalităţi de a scoate din sistem pe cineva care încalcă cu adevărat deontologia profesională”, a explicat ea.

A fost necesară introdu­cerea unei astfel de prevederi pentru eliminarea oricăror speculaţii
Zvetlana Preoteasa,
Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei

Sinuciderea lui Bogdan a determinat schimbarea legii

În 24 mai 2007, liceanul Bogdan Costache, în vârstă de 18 ani, s-a sinucis aruncându-se de la etajul nouă al blocului în care locuia Corina Vasile, profesoara de română cu care se bănuia că avea o relaţie intimă. Elevul se afla la o şedinţă de meditaţii pentru bacalaureat.

Sursa: Adevarul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor