Israelul acceptă ‘forţa de menţinere a păcii’

Israelul acceptă ‘forţa de menţinere a păcii’
Israelul a declarat – în premieră – că ar putea accepta prezenţa unei forţe internaţionale de menţinere a păcii în sudul Libanului cu condiţia ca ea să fie formată doar din militari europeni.

Comentariul a fost făcut după întâlnirile dintre guvernul israelian şi miniştrii a trei guverne europene.
Eforturile diplomatice s-au înteţit în ajunul sosirii în regiune a secretarului de stat american, Condoleezza Rice.Între timp au continuat ostilităţile în sudul Libanului. Armata israeliană a anunţat capturarea a doi militanţi Hezbollah, în vreme ce aceştia din urmă au continuat să atace Israelul cu rachete, omorând doi oameni în oraşul Haifa.
În ajunul sosirii Condoleezzei Rice în Israel, guvernul de la Ierusalim îşi clarifică poziţia.
Are mai multe solicitări: una dintre ele fiind aplicarea rezoluţiei 1559 a Naţiunilor Unite care prevede dezarmarea grupării militante islamiste şiite Hezbollah.În acelaşi timp, guvernul israelian precizează – în premieră – că doreşte o forţă robustă de menţinere a păcii care să o înlocuiască în sudul Libanului pe cea actuală – UNIFIL, odată ce armata israeliană va fi gonit militanţii Hezbollah din regiune.
UNIFIL – o forţă ONU de menţinere a păcii – se află de 30 de ani în sudul Libanului, dar s-a dovedit în general ineficientă.
Ministrul apărării, Amir Peretz:”Ţelul nostru este de a crea o situaţie în care să avem cât mai mult spaţiu de manevră pentru diplomaţie”, a spus domnul Perez.Primul ministru israelian, Ehud Olmert, a adăugat că nu va fi acceptată decât o forţă formată din militari ai Uniunii Europene, dar a precizat că nu s-a luat încă o decizie finală.
În acelaşi timp, ministrul saudit de externe, Prinţul Saud al-Faisal, l-a întâlnit pe preşedintele Bush la Washignton pentru a face presiuni ca Statele Unite să susţină solicitările internaţionale de încetare a focului.
Statele Unite sunt una din puţinele ţări care nu au cerut imediata încetare a ostilităţilor, argumentând că Israelul are dreptul să se apere.
La întâlnirea de la Washington a participat şi secretarul de stat, Condoleezza Rice, care a plecat apoi în Orientul Apropiat.
Doamna Rice se va întâlni cu primul ministru al Israelului, Ehud Olmert, precum şi cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas. Apoi va merge la Roma unde se va desfăşura o reuninune a liderilor arabi şi europeni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor