Ioana Maria Vlas a fost eliberata din arestul Directiei de Cercetari Penale

Reactualizat la:
Ioana Maria Vlas a fost eliberata din arestul Directiei de Cercetari Penale
Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, a fost pusa în libertate de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a decis, ieri, revocarea mandatului emis pe numele acesteia.

Ioana Maria Vlas, încarcerata la Directia Cercetari Penale, astepta, aseara, îndeplinirea formalitatilor pentru a fi eliberata dupa cinci ani de detentie. În urma cu o saptamâna, dezbaterile în procesul în care Ioana Maria Vlas – acuzata de prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA) – s-au încheiat, magistratii Tribunalului Bucuresti urmând sa dea o solutie în acest caz miercuri 9 aprilie.

Tribunalul Bucuresti a admis cererea de eliberare din arest a lui Vlas, fiind a patra solicitare acceptata, dar în recurs Parchetul a câstigat de fiecare data, astfel ca fostul presedinte al SOV Invest a ramas în detentie. În urma admiterii ultimei cereri a lui Vlas de catre instanta, Parchetul a formulat recurs, care s-a judecat luni la Curtea de Apel Bucuresti.

Ioana Maria Vlas nu era asteptata, aseara, la sediul Directiei de Cercetari Penale (DCP) de catre avocata sa din procesul FNA, Georgeta Popescu, ci de aparatoarea din oficiu, din procesul FNI, judecat la fond, Elena Paunescu. Asta, deoarece prima avocata isi sustinea examenul de masterat. In afara de avocata Popescu si de reprezentantii mass-media, nimeni nu o mai astepta, la iesirea din arest, pe mama FNA. A avut loc, in schimb, o intâmplare destul de interesanta in fata cladirii DCP, relatata de reporterii prezenti la fata locului. La un momend dat, din cladire a iesit un individ atletic, imbracat in costum negru si care purta o sapca alba pe cap, care s-a indreptat catre avocata Paunescu, a tras-o deoparte si i-a soptit ceva la ureche. Femeia i-a replicat initial individului ca nu-l cunoaste, insa, dupa doua minute, s-a urcat impreuna cu acesta intr-un autoturism, plecând intr-o directie necunoscuta. Ziaristii prezenti au contactat-o telefonic pe avocata, intrebând-o daca necunoscutul era de la “baietii cu ochi albastri”, intrebare la care Elena Paunescu a inceput sa râda, dupa care a inchis telefonul.

Pâna la inchiderea Editiei, Ioana Maria Vlas nu parasise inca arestul Directiei de Cercetari Penale. Dupa eliberare, ea putea merge fie la apartamentul ei, cu doua camere, din cartierul Militari, fie la rudele ei de la Cluj Napoca, unde locuieste si mama sa, in vârsta de 90 de ani.

Opt ani

În urma cu o saptamâna, avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut instantei sa înlocuiasca masura arestarii preventive a clientei sale, explicând ca aceasta s-a prezentat de buna voie la politie în anul 2000, atunci când a aflat ca pe numele ei a fost emis mandat de arestare si ca aceasta are mai bine de opt ani de când se afla în arest, perioada care ar putea sa coincida cu o posibila pedeapsa penala data de judecatori.

Avocatul a explicat ca în cazul în i s-ar reduce clientei sale din pedeapsa aplicata initial, atunci starea de arest a acesteia s-ar putea confunda cu acea pedeapsa si ca în aceste conditii Ioana Maria Vlas ar putea fi pusa în libertate.
Totodata, avocata inculpatului Gavril Batrân a solicitat instantei înlocuirea încadrarii juridice a clientului sau din cea de înselaciune în neglijenta în serviciu. Aceasta a explicat instantei ca Gavril Batrân nu era singurul care facea partea din board-ul de conducere si ca nu a fost singurul care a dat semnaturi de diversele acte despre care se banuieste ca ar fi stat la baza prabusirii Fondului.

Israel

Ioana Maria Vlas, fosta presedinta a SOV Invest, a parasit România pe la punctul de trecere de frontiera Vama Veche, în data de 22 mai 2000, cu destinatia Sofia, iar o zi mai târziu a luat directia Tel Aviv. Ea avea bilet rezervat cu o saptamâna înainte.
Ulterior, Ioana Maria Vlas a fost data în urmarire prin Interpol, în timp ce cercetarile Politiei privind situatia economico-financiara a fondului erau în curs de desfasurare.
Vlas îsi anuntase în 25 mai 2000 demisia din functia de presedinte al SC SOV Invest (care administra FNI), Adunarea Generala a Actionarilor societatii decizând, o zi mai tårziu, asupra înlocuirii ei din functie.

În 31 mai 2000, Parchetul instantei supreme a emis întâi mandate de arestare preventiva de 30 de zile pe numele Mariei Ioana Vlas, fost presedinte al SC SOV Invest SA, Gavril Batrân si Ioan Dita, membri ai Consiliului de Administratie, si al Mihaelei Sima, membru al aceluiasi Consiliu si director economic al societatii, sub acuzatiile de înselaciune si fals intelectual, anunta Inspectoratul General al Politiei. Ulterior, au mai fost puse sub acuzare si alte doua persoane.

Acuzatii

Conform unui comunicat de atunci al Ministerului de Interne, cei sase au aprobat „Prospectul de oferta publica continua“ emis în numele FNI. Prin acest prospect, în capitolul VI, administratorii au indus în eroare potentialii clienti, înscriind în mod intentionat ca ‘’suma subscrisa la cumpararea de unitati de fond, respectiv capitalul initial investit, se va returna în orice conditii depunatorului’’.

Totodata, s-a constatat ca reclama publicitara desfasurata în perioada 1998 si pâna în mai 2000, în scopul atragerii a cât mai multi investitori, a prezentat acestora garantii neadevarate constând în asumarea de catre CEC a obligatiei de rascumparare a tuturor unitatilor de fond în caz de încetare de plati, cât si faptul ca activele Fondului National de Investitii sunt asigurate la Societatea de Asigurari OMNIASIG SA.

Pentru anul 1998-1999, administratorii mentionati au acceptat si transmis catre Departamentul pentru reglementarea pietii si intermediere financiara, din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, situatii financiare ce contin date ce nu se regasesc în bilantul contabil care, de asemenea, este în contradictie cu activitatile economice derulate.
În 4 august 2000, doi procurori români au plecat în Israel pentru ca, împreuna cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei din acest stat, sa înceapa activitatile preliminare procedurii de extradare a Ioanei Maria Vlas.

Negocieri

Parchetul instantei supreme a solicitat autoritatilor judiciare israeliene extradarea Ioanei Maria Vlas, fost presedinte al SOV Invest, dar Ministerul Justitiei din Israel a cerut relatiile suplimentare solicitate în legatura cu probele care justifica emiterea mandatului de arestare, respectiv declaratiile pe care aceasta le-a dat Politiei române înainte sa plece din tara, precum si declaratiile scrise ale martorilor.
La începutul lunii decembrie 2000, 13 inculpati – printre care si Vlas – au fost trimisi în judecata in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), procesul lor începând în februarie 2001 la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti.

În mai 2002, încep negocierile avocatului Ioanei Maria Vlas, pentru ca aceasta sa se predea autoritatilor judiciare române „numai daca termenii si conditiile sale de negociere a predarii vor fi acceptate de autoritatile de la Bucuresti“. În aceeasi perioada, instanta a decis restituirea cazului FNI pentru refacerea urmaririi penale, ceea ce a condus în final la scoaterea din cauza a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

În seara de 27 martie 2003, Ioana Maria Vlas a fost extradata de autoritatile israeliene, la solicitarea sa.
În 15 octombrie 2003, Tribunalul Bucuresti a confirmat un mandat de arestare emis de procurori pe numele Ioanei Maria Vlas, sub acuzatia de înselaciune si fals în înscrisuri în legatura cu Fondul National de Acumulare (FNA). „Îi multumesc statului român pentru gazduire, de care o sa ma bucur de acum din ce în ce mai mult“, spunea Vlas, dupa ce s-a discutat mentinerea ei în arest preventiv. Parchetul a decis separarea (disjungerea) faptelor comise de Ioana Maria Vlas în cazul FNA fata de cele din dosarul Fondului National de Investitii (FNI) si, pentru a înlatura riscul eliberarii din arest a fostului presedinte al SOV Invest, a emis un alt mandat de arestare provizoriu, motiva acuzarea.

Sursă: Gardianul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor