Invatamantul din Timis sufera din cauza lipsei de cadre didactice cu specializare in limba germana

De M. Hoster
6Comentarii
Invatamantul din Timis sufera din cauza lipsei de cadre didactice cu specializare in limba germana
Sistemul educaţional timişean se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice vorbitoare de limba germană. „Moda” ultimilor ani de a trimite copiii la clase cu predare în limba lui Goethe, tot mai des aplicată în Timiş chiar dacă copiii nu au prea mult sânge german la origini, se loveşte de lipsa de personal specializat pentru educaţie, cunoscător de germană.

Dacă în ceea ce priveşte şcolile, locurile disponibile în clasele cu predare în această limbă se ocupă, nu la fel se întâmplă şi cu grupele de la grădiniţă. Dar, atât în învăţământul preşcolar, cât şi în cel şcolar, problema cea mai mare este lipsa cadrelor didactice specializate şi cu diplomă în limba germană. Fie că e vorba de Timişoara sau de alte localităţi, deficitul de personal specializat în acest domeniu se simte tot mai mult.

„La Timişoara avem 32 de grupe de preşcolari cu predare în germană, care nu au fost ocupate de cadre didactice calificate, iar în învăţământul primar sunt opt clase la Liceul „Nikolaus Lenau” fără profesori”, a anunţat Aura Danielescu, inspector general şcolar adjunct.
Ministerul Învăţământului a venit cu un Ordin care poate salva cumva situaţia. Chiar dacă la concurs nu s-au ocupat aceste posturi, managerii de instituţii de învăţământ pot angaja temporar, până la găsirea unor titulari, personal calificat sau necalificat. Chiar şi în situaţia actuală nu se pune problema ca acele clase să se desfiinţeze. „Până la urmă se găseşte personalul necesar. Unii dintre foştii absolvenţi de Lenau se reorientează şi acceptă posturi la catedră. Mai există şi profesorii care s-au pensionat şi care doresc să mai lucreze. La începutul anului şcolar nu va fi nicio clasă de limba germană care să nu aibă la catedră personal care să se ocupe de copii”, a mai spus Aura Danielescu.
Perspectiva unei cariere de succes la una dintre multinaţionalele cu acţionariat german din Timişoara, acolo unde se cer vorbitori de germană, i-a făcut pe foarte mulţi dintre părinţi să îşi trimită odraslele la aceste clase. Sunt câteva mii de copii care studiază în această limbă. „Sunt în total, la toate ciclurile de învăţământ, 2.600 – 2.800 copii la clasele de germană. Dintre aceştia apreciem că doar 15% au sânge german, mulţi poate la nivel de bunic sau străbunic”, a declarat Francisc Halasz, inspector general adjunct.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor