Interviu în exclusivitate: maestrul internaţional de şah

Interviu în exclusivitate: maestrul internaţional de şah
REŞIŢA – Ca preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin are gânduri mari pentru 2008.

Timpul: Domnule Corneliu Buşu s-a încheiat anul competiţional oficial. Cum îl caracterizaţi, în dubla calitate de sportiv şi de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah?

Corneliu Buşu: În al doilea an de când am înfiinţat asociaţia judeţeană de şah, consider că am făcut un pas înainte privind dezvoltarea acestui sport în Caraş-Severin şi în special în Reşiţa. De asemenea, am desfăşurat o activitate intensă privind turneele individuale. Şi, am căutat să dezvoltăm acest microb al şahului, mai ales la copii. Apoi, am avut o activitate deosebită cu echipa Muncitorul Reşiţa, care în doi ani de zile, din liga judeţeană a ajuns în Campionatul Naţional al Diviziei A. Plus că, dacă aveam puţină şansă, puteam intra în Superliga României. Consider că, după acest pas, în 2008 vom putea să ajungem în elita şahului românesc. Totodată, vom încerca să organizăm mai multe turnee de şah normal, astfel încât să se realizeze şi norme de candidat de maestru, maestru, şi puncte pentru ELO internaţional.

Timpul: Să revenim la Muncitorul Reşiţa. Ce i-a lipsit pentru a ajunge în Superligă?

C.B.: Cred că puţină experienţă. De zece ani de zile nu am mai activat în campionatul naţional pe echipe.

Timpul: Bine, dar aţi avut în componenţă jucători de talie internaţională.

C.B.: Aşa este. Am avut jucători de mare valoare la primele mese. Dar, la ultimele mese am avut jucători foarte buni, dar fără experienţă competiţională suficientă.

Timpul: Să sperăm că, în 2008, Muncitorul va accede în Superligă. În altă ordine de idei, ce a însemnat 2007 pentru sportivul Corneliu Buşu?
C.B.: A fost unul de referinţă pentru mine, un an al vârfului carierei mele. Fiindcă am obţinut locul doi la Campionatul Naţional Individual de şah, jucători peste 60 de ani, devenind vicecampion naţional. Este cel mai bun rezultat obţinut la acest nivel.

Timpul: Performanţă în urma căreia aţi participat, în premieră, la Campionatul Mondial de şah jucători peste 60 de ani.

C.B.: Da. Am avut posibiltatea să trăiesc o experienţă unică, şi să obţin un rezultat meritoriu, faţă de forţa jucătorilor şi numărul de participanţi. Nu o luaţi ca o laudă, dar, din 234 de jucători, din aproape 50 de ţări, m-am clasat pe locul 33, cu 7 puncte, din 11 posibile. Şi, dacă mai câştigam o partidă, în penultima rundă, ajungeam în primii zece din lume.

Timpul: Ce aşteptaţi de la 2008?

C.B.: Promovarea echipei în Superligă va putea fi posibilă dacă ne vom întări cu unul sau doi jucători, sau dacă actualii componenţi vor participa la mai multe concursuri, pentru a acumula experienţă. Apoi, dacă ne organizăm mai bine, şi dacă membrii Consiliului Director al Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin vor desfăşura o activitate mai consistentă, am putea face încă un pas înainte. Şi să organizăm mai multe turnee serioase. În acelaşi timp, vom continua programul demarat încă din această toamnă, de popularizare a şahului în rândul elevilor. Şi, am început cu Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Reşiţa, unde am demarat un curs de iniţiere în şah, coordonat de dna Rodica Vasiliu, maestru al sportului. Altfel spus, este vorba despre o amplă campanie de selecţie, pentru descoperirea de noi talente. Pe lângă faptul că şahul, după cum se ştie, are un rol însemnat în cultura copiilor. Deci, ne vom lărgi sfera de acţiune şi în celelalte localităţi ale judeţului, în oraşe, dar şi în comune. În ce mă priveşte, mă aştept să joc mai bine. Însă la mine, după cum se ştie, situaţia este mai complexă. Fiindcă împart şahul cu serviciul şi cu familia, pe care nu le pot neglija.

Carte de vizită:

Corneliu Buşu

Data şi locul naşterii: 29 aprilie 1946, Padina Mare.

Starea civilă: căsătorit, o fată.

Studii: Facultatea de Construcţii din cadrul Politehnicii Timişoara.

Performanţe: maestru internaţional de şah din anul 2003.

Marius Moraru

marius.moraru@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor