Interviu cu senatorul Ion Iliescu

Interviu cu senatorul Ion Iliescu
Ion Iliescu îi da înainte cu Polul. Senatorul PSD crede ca, în absenta unui Pol Social, PSD ar avea de pierdut.

Reporter: Dle senator, ideea Polului Social a stârnit numeroase discutii contradictorii. Care este de fapt scopul acestuia?
Ion Iliescu: Polul Social este o cerinta a societatii românesti. Singurul reprezentat al stângii în Parlament este PSD-ul. Acesta ramâne si sper ca va continua sa fie principala forta politica a stângii românesti, dar exista o multitudine de oameni, de structuri, care nu se simt reprezentati de PSD. Apoi, PSD-ul însusi trece printr-un proces de recâstigare a credibilitatii în societate. Exista structuri ale societatii civile care nu sunt coagulate. În timp ce dreapta a reusit, de-a lungul celor 16 ani, sa promoveze structuri foarte diverse si credibile care domina piata opiniei publice, stânga este mai putin prezenta din acest punct de vedere. Deci ideea Polului Social nu este aceea a construirii unei structuri politice alternative, nu este ideea unei alternative la adresa PSD ci, din contra, PSD trebuie sa fie o parte componenta a acestei platforme de reunire a tuturor celor care vor sa abordeze problemele societatii românesti din punct de vedere al stângii democratice, care sa îmbine economicul cu socialul, sa dea raspuns marilor probleme ale celor mai largi categorii de oameni. Saracia este factorul dominant al vietii noastre publice, 80% din populatie traind în conditii precare. Ei asteapta o reprezentare mai puternica a intereselor lor de catre partidul care se afla acum în Opozitie, respectiv PSD, si care are rolul sau în crearea unei platforme mai mari, care sa reuneasca forte politice, sindicate, ONG-uri, intelectuali, chiar patronatul întreprinderilor mici si mijlocii, mici întreprinzatori, tineret, pensionari, taranime si ceea ce a mai ramas din muncitorime etc. Deci, ideea este aceea a reunirii într-un forum mai larg de dezbateri pentru elaborarea unei platforme comune a tuturor celor care vor sa abordeze de pe pozitii de stânga problemele societatii românesti. Aceasta reunire de forte nu se poate face nici în afara, nici fara PSD, ci împreuna cu PSD. Rep.: Dar daca liderii PSD nu doresc sub nici o forma sa intre în acest Pol?
I.I.: Nu este vorba sa intre, pentru ca nu este o structura organizatorica, este un forum de dezbateri ale marilor probleme cu care se confrunta societatea româneasca si elaborarea, pe aceasta baza, a unei platforme comune.

Rep.: Daca liderii PSD vor refuza sa participe, va avea PSD de pierdut sau de câstigat?
I.I.: De pierdut. Dar nu cred ca va fi vorba despre asa ceva. Cu dl Geoana am fost în dialog permanent în aceasta perioada si am convenit inclusiv asupra datei de 3 mai pentru aceasta reuniune, la care sa fie prezenti si el, si alti reprezentanti ai PSD.

Rep.: În presa s-a scris despre amenintari cu excluderea din partid a celor care vor participa.
I.I.: Dl Geoana contesta ca i-ar apartine o asemenea idee, si sper sa o spuna si public. Mi se pare ca este o eroare, dar si o provocare. Am vazut ce a aparut în presa. Eu vorbesc de lipsa unei structuri, ei – adica „România Libera” si „Evenimentul” – scriu ca ma gândesc la o structura. Eu spun ca nu se poate concepe asa ceva în afara si pe lânga PSD, ei scriu ca ar fi vorba despre o alternativa la PSD. Eu zic ca nu este vorba despre o platforma electorala, ei spun ca este o constructie electorala. Este clar ca sunt provocari.

Rep.: Provocari, din partea cui?
I.I.: Cred ca vin si din interior, si din afara. Unii din PSD se tem si nu stiu de ce, pentru ca PSD-ul nu poate adopta o pozitie de izolare fata de alte forte care se situeaza tot la stânga esichierului politic si nici nu se poate izola de acea societate civila care trebuie sa fie adunata de pe pozitii de stânga. Adica este primul interesat si ar trebui sa fie primul ferment al acestui proces de coagulare a unei stângi largi.

Rep.: Socialistii europeni cu care ati discutat ce parere au?
I.I.: Nu cerem aprobarea socialistilor europeni, pentru ca nu este vorba despre o structura. Ce va fi dupa aceea vom vedea. Eu nu înteleg panica asta în care au intrat toti. Inclusiv aceste întrebari reflecta un interes care era de asteptat, înseamna ca lumea asteapta asa ceva.

Rep.: Credeti ca la ora actuala PSD-ul reprezinta la cote optime stânga româneasca?
I.I.: PSD trece printr-o perioada de criza, declansata o data cu pierderea pozitiei de partid de guvernamânt. Dupa congresul de anul trecut au aparut tensiuni interne, care înca nu s-au stins cu totul, iar PSD a pierdut din credibilitate în rândurile electoratului sau traditional. În primul rând, el este dator sa-si refaca acea credibilitate, iar aceasta nu se poate face doar prin procesul intern si prin activitatea proprie, ci trebuie sa iasa în lume, pe o platforma larga, printr-un dialog foarte larg. Aceasta idee a Polului stângii unite nu poate fi decât benefica procesului de revigorare a PSD, a afirmarii identitatii sale ca partid de stânga, democrat, modern, ancorat în realitatile românesti si în consonanta cu SPD-ul european.


Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor