Interviu cu prof. univ. dr. Doru Anastasiu, medic colaborator al Spitalului Clinic Genesys din Arad

Reactualizat la:
Interviu cu prof. univ. dr. Doru Anastasiu, medic colaborator al Spitalului Clinic Genesys din Arad
Jurnal arădean:  Domnule profesor, activitatea medicală pe care o desfăşuraţi în Timişoara este una de excepţie. Ce v-a determinat să veniţi să munciţi (şi) în Arad, la Spitalul Clinic Genesys? Doru Anastasiu: În primul rând, trebuie să ştiţi că începuturile carierei mele în specialitatea obstetrică-ginecologie au prins rădăcini la Arad, în perioada 1981-1992, la Spitalul […]

Jurnal arădean:  Domnule profesor, activitatea medicală pe care o desfăşuraţi în Timişoara este una de excepţie. Ce v-a determinat să veniţi să munciţi (şi) în Arad, la Spitalul Clinic Genesys?

Doru Anastasiu: În primul rând, trebuie să ştiţi că începuturile carierei mele în specialitatea obstetrică-ginecologie au prins rădăcini la Arad, în perioada 1981-1992, la Spitalul Matern. Aici am avut norocul să lucrez cu o serie de oameni deosebiţi, cu o pregătire profesională excepţională, de la care am avut de învăţat foarte multe lucruri. În afară de aceasta, să nu uităm că am mulţi prieteni şi rude în Arad. Dintotdeauna mi-am dorit să revin aici şi acum s-a ivit această ocazie. În plus, cine nu şi-ar dori să profeseze într-un spital nou, ultramodern, dotat cu aparatură performantă, într-un spital curat în care nu lipseşte nimic, în care vezi feţe zâmbitoare şi pacienţi fericiţi?

Jurnal arădean:  Activitea de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Genesys se desfăşoară la nivel de policlinică şi spital. Care sunt serviciile oferite în policlinică?

Doru Anastasiu: Varietatea şi complexitatea serviciilor medicale oferite aici este remarcabilă. Iată câteva dintre cele din domeniul obstetricii: diagnosticul şi urmărirea sarcinii, estimarea riscului şi diagnosticul precoce a malformaţiilor congenitale (sfat genetic, amniocenteze, puncţii trofoblastice, ecografie fetală 4D), diagnosticul şi tratamentul sterilităţii (spermograme, histero-salpingografii, cerclaje), depistarea gravidei cu risc obstetrical crescut şi efectuarea profilaxiei naşterii premature.

În compartimentul de ginecologie se stabileşte diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor aparatului genital feminin. Un interes aparte este conferit patologiei tumorale şi în special prevenirii şi diagnosticului precoce al cancerului de col uterin (videocolposcopie, teste PAP, biopsii – conf. dr. Păiuşan Lucian), precum şi patologiei asociate menopauzei.        

Jurnal arădean:  În ceea ce priveşte maternitatea, se spune că la Spitalul Clinic Genesys  se poate naşte în condiţii de deplină siguranţă…

Doru Anastasiu: …Aşa este, condiţiile sunt excelente! Clinica dispune  de sală de travaliu pentru naşterile naturale şi sală de operaţii pentru situaţiile care impun o intervenţie chirurgicală de tipul cezarienei. Pe tot parcursul naşterii, mama şi fătul sunt permanent monitorizate cu ajutorul cardiotocografelor. Compartimentul de neonatologie are dotare completă, cu incubatoare moderne, fototerapie, masă radiantă etc. Siguranţa mamei şi nou născutului sunt asigurate prin prezenţa permanentă a unei echipe medicale alcătuite din medici şi asistente. La cerere, mama poate fi chiar însoţită pe perioada internării de către soţ sau alt aparţinător.

Jurnal arădean:  Cum apreciaţi colectivul de medici care lucrează la Genesys?

Doru Anastasiu: Pot spune că la clinică există o echipă medicală completă: medici cu vechime – cum ar fi conf. dr. Vajda de la Clinica Szeged -, medici primari, doctori în ştiinţe medicale – precum dr. Miclea Iulius, dr. Guşet Grigorie. Există şi ginecologi tineri, în plină afirmare – cum ar fi dr. Berlo, dr. Terfăloagă sau dr. Şupială. În viitorul apropiat, se va adăuga echipei şi un medic de la Szeged, specializat în ginecologie infantilă. Nu vreau să uit nici medicii neonatologi, care veghează la sănătatea bebeluşilor – dr. Sătmărean, dr. Burdan, dr. Filimon sau dr. Diaconescu (de la Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie Bega Timişoara).

 

Carte de vizită

Dr. Doru Anastasiu

S-a născut la 12 decembrie 1948, la Timişoara. A absolvit Liceul „C.D. Loga” din Timişoara (1966) şi Facultatea de Medicină Generală a Universităţii Timişoara (1973). Este medic primar gr. III obstetrică-ginecologie şi are competenţe în: ecografie în obstetrică-ginecologie, chirurgie endoscopică în ginecologie (laparoscopie şi histeroscopie), colposcopie şi în management sanitar. În prezent, este decanul Facultăţii de Medicină Generală din Timişoara şi Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Bega” Timişoara. De asemenea, este medic colaborator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Genesys din Arad.

D.D.Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor