Intelectualii din Timisoara cer salvarea unui monument controversat

20Comentarii
Intelectualii din Timisoara cer salvarea unui monument controversat
Comitetul Civic pentru Patrimoniul Cultural al Timişoarei, asociaţie formată din mai mulţi intelectuali timişoreni, doreşte mutarea unui monument care sărbătoreşte victoria armatei imperiale austriece asupra revoluţionarilor maghiari, în 1849, din Cimitirul Eroilor în centrul oraşului. Mutarea monumentului, aflat într-o stare avansată de degradare, ar putea naşte controverse, deşi valoarea sa istorică este incontestabilă.

Membrii Comitetului Civic pentru Patrimoniul Cultural al Timişoarei au descoperit, în Cimitirul Eroilor, un monument ce datează de la mijlocul secolului XIX, comandat de Franz Iosef I pentru a comemora rezistenţa, timp de 109 zile, în 1849, a armatei imperiale, la Timişoara, în faţa revoluţionarilor maghiari.

Coloana Victoria, aşa cum se numeşte acest monument, este într-o stare avansată de degradare şi ar putea fi salvat, susţin intelectualii timişoreni, dacă ar fi mutat în centrul urbei.

Monumentul, care se afla iniţial în Piaţa Libertăţii a fost devastat în 1918, când statuia Mariei Tereza, parte integrantă a acestuia, a fost decapitată şi mutată în actualul sediu al Muzeului Banatului, unde se află şi astăzi, pe nişte cauciucuri. Coloana Victoria a fost şi ea mutată din Piaţa Libertăţii, în 1936, şi dusă la Cimitirul Eroilor, unde se află şi azi.

„Nu este un simbol al unei singure idei, ci un monument ce marchează un punct important din viaţa oraşului şi atât”, a afirmat profesorul universitar Viorel Marineasa, unul din membrii Comitetului Civic pentru Patrimoniul Cultural al Timişoarei.

La rândul lui, profesorul universitar Daniel Vighi, membru al aceleiaşi asociaţii civice, a declarat că sensibilităţile politice care existau în perioada interbelică, când monumentul a fost mutat în Cimitirul Eroilor, nu mai există azi şi că acesta poate fi mutat în centrul oraşului şi restaurat.

„În 1936 acest monument a fost mutat pentru că deranja sensibilităţile politice ale cuiva. Eu cred că astăzi nu mai avem astfel de sensibilităţi”, a spus Vighi.

Mai mulţi arhitecţi au propus şi un loc pentru Coloana Victoriei, în spatele magazinului Bega din Timişoara, lângă parcare. Prin plasarea acestui monument şi restaurarea lui, proiect care nu ar necesita fonduri uriaşe, în acel loc, care acum este ocupat de camionete, s-ar putea crea o nouă piaţetă.

Rămâne de văzut dacă şi autorităţile locale vor fi sensibilizate de acest proiect.

B.A.M.

Sursa foto: www.banaterra.eu

 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor