Initiativa Timisoara si alte organizatii civice: Cerem presedintelui Romaniei desemnarea unui alt candidat pentru functia de premier

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
40Comentarii
Initiativa Timisoara si alte organizatii civice: Cerem presedintelui Romaniei desemnarea unui alt candidat pentru functia de premier
© Foto: arhivă
Inițiativa Timișoara și alte organizații civice din țară îi cer președintelui României să nu o desemneze drept candidat pentru funcția de premier pe Viorica Dăncilă, propunerea coaliției PSD-ALDE. De asemenea, reprezentanții acestor organizații reamintesc faptul că sâmbătă, în 20 ianuarie, la ora 18, se iese din nou în stradă, în București, Timișoara și alte orașe din țară.

În urma demisiei lui Mihai Tudose, președintele l-a numit, marți, prim-ministru interimar pe Mihai Fifor. Miercuri urmează ca președintele să aibă consultări cu partidele politice, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier. Propunerea cu care PSD va merge la Palatul Cotroceni este Viorica Dăncilă.

Foto: Facebook Foto: Facebook ©

Împreună cu cei de la ALDE, social-democrații dețin majoritatea în Parlament.

Acesta este contextul în care mai multe organizații civice au formulat cererea către președintele României. Pe lângă desemnarea unui alt candidat pentru funcția de premier al României, organizațiile civice semnatare ale comunicatului cer partidelor politice și actorilor civici să discute și să colaboreze „pentru identificarea unei soluții programatice și politice coerente la fundătura democratică și economică în care ne-a adus un an de pseudoguvernare PSD-ALDE”.

„Având în vedere noua criza morală și politică provocată de Liviu Dragnea, insistența conducerii PSD de a subordona puterea executivă și puterea judecătorească unor interese personale și de grup de natură penală, dar și comportamentul de armată de ocupație al coaliției PSD-ALDE, interesată exclusiv de spolierea resurselor publice și impunitate în fața legii,

noi, organizațiile civice semnatare:

1. Solicităm Președintelui României Klaus Iohannis să desemneze un alt candidat decât propunerea coaliției PSD-ALDE pentru funcția de Prim-ministru al Guvernului României și doar sub rezerva asumării publice de către acesta a respectării depline a principiilor democratice și ale statului de drept;

2. Cerem tuturor partidelor politice și actorilor civici, care cred și acționează efectiv în sensul continuării drumului democratic european și euroatlantic, al respectării statului de drept și al consolidării independenței justiției și a luptei împotriva corupției, să discute și să colaboreze pentru identificarea unei soluții programatice și politice coerente la fundătura democratică și economică în care ne-a adus un an de pseudoguvernare PSD-ALDE;

3. Le reamintim românilor că sâmbătă, 20 ianuarie, ora 18.00, ieșim în Piața Universității din București și oriunde în țară, pentru a cere:

Autorităților competente (Guvern, CCR și Președinția României) să ceară un punct de vedere Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările adoptate de Parlament la legile Justiției înainte de o decizie a Curții Constituționale în legătură cu acestea și de o eventuală reexaminare a acestora în Parlamentul României”, transmit organizațiile civice semnatare ale comunicatului.

Reprezentanții organizațiilor civice, printre care și Inițiativa Timișoara, cer președintelui României și tuturor actorilor politici viziune curaj și ieșirea din pasivitate.

„Singura soluție responsabilă este să nu mai dăm pentru a treia oară pe mâna unei găști iresponsabile viitorul țării și al fiecăruia dintre noi. În aceeași măsură, alternativa nu se poate construi decât prin colaborare, încredere, competență, soluții clare și concrete la problemele românilor, nu prin meschinărie, certuri și mize mici. Noi vom continua acțiunea comună civică pașnică, cu respectarea valorilor democratice și constituționale. Cerem același lucru Președintelui României și tuturor actorilor politici, precum și viziune, curaj și ieșirea din pasivitate”, transmit semnatarii acestei depeșe.

Inițiativa Timișoara este o federație civică formată din Activ Civic, ACUMA, Organizația Studenților din Universitatea Timișoara OSUT, Yacht Club Timișoara, Asociația Culturală Ariergarda, Trei Compas, Asociația Studenților PFC – Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Alături de Inițiativa Timișoara au semnat acest comunicat reprezentanții următoarelor organizații civice: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Alba Iulia Civică, Asociația Aradul Civic, Asociația Civică ProFest, CIVICA Iaşi, Comunitatea Curățăm Galațiul, Corupția Ucide, Diaspora Franța solidară cu România, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Inițiativa România, Oradea Civică, #REZISTENȚA, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, #Rezistăm și la Paris, Spațiu liber de corupție. #VăVedem din București, Tulcea rezistă, VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție.

Viorica Dăncilă este în prezent europarlamentar, a terminat Institutul de Petrol și Gaze și s-a născut în Roșiorii de Vede, județul Teleorman.

 

 40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor