Infarcturi la 15 – 21 de ani

ORADEA – Numărul românilor suferinzi de boli vasculare a băgat probabil Ministerul Sănătăţii în sperieţi. Ca dovadă, reprezentanţii Ministerului au anunţat că vor iniţia un program amplu de monitorizare a pacienţilor cu risc înalt de infarct şi accident vascular cerebral (avc), pentru ca aceştia să primească urgent tratament adecvat.

Hipertensiunea arterială este o boală frecventă, subdiagnosticată şi incorect tratată, deşi estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, până în anul 2025, vor fi peste un miliard şi jumătate de persoane hipertensive. Această boală trebuie atent monitorizată, având în vedere că este principala cauză de infarct miocardic şi atac vascular cerebral“, a declarat vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr Eduard Apetrei. Pacienţii hipertensivi trebuie să aibă un mod de viaţă sănătos, cu dietă riguroasă şi săracă în grăsimi şi sare, trebuie să renunţe la fumat şi să facă exerciţii fizice.
În România, un adult din cinci suferă de hipertensiune arterială şi vârsta la care sunt românii diagnosticaţi scade de la an la an.

În Bihor e rău

Numărul bihorenilor care au suferit infarct sau accident cerebral vascular este în creştere alarmantă. Doar din cazurile de urgenţă, dr. Hadrian Borcea a declarat că acum o săptămână, un tânăr de 15 ani a suferit un infarct miocardic, la fel şi un tânăr de 21 de ani. „Cu cât pacientul e mai tânăr cu atât dramatismul e mai mare, în sensul că leziunile suferite sunt mai grave şi mai tot timpul cu complicaţii”, a spus dr. Borcea, care a relatat că în ultimii 5 ani numărul bihorenilor cu boli vasculare a crescut cu aproximativ 15%.

Dr. Borcea apreciază intenţia ministerului Sănătăţii de monitorizare a pacienţilor hipertensivi şi apreciază că acest program ar trebui să se deruleze cu ajutorul medicilor de familie. „S-au mai efectuat şi în alţi ani teste de screening şi determinări de tip screening şi care au oferit surprize interesante”.

Potrivit statisticilor de pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în 2005, Bihorul era pe locul 4 la bolile hipertensive (aproape 8.000), pe locul 2 la cazurile de cardiopatie ischemică (cu 5.068 bolnavi)
Cardiologii recomadă populaţiei măsurarea tensiunii arteriale de aproximativ patru ori pe an, pentru cei care au o tensiune arterială cu valori normale (140/90 mmHg, „14 cu 9″ în limbaj comun). Problemele vasculare la copii au şi simptomatologie diferită, motiv pentru care părinţii sunt rugaţi să îşi prezinte copiii la medicii specialişti la orice semn neobişnuit, inclusiv oboseală excesivă. Hipertensiunea arterială este un factor major de risc pentru boli de inimă şi accident vascular cerebral şi nu are simptome caracteristice.

Otilia Şandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor