Indemnizaţia pentru copii va creşte la 85% din venitul mamei

2Comentarii
Indemnizaţia pentru copii va creşte la 85% din venitul mamei
Mamele vor beneficia, de la 1 ianuarie 2009, de o indemnizaţie de 85% din veniturile realizate în ultimul an (dar nu mai puţin de 600 RON), pe durata a doi ani de concediu parental. De prevederile legii vor beneficia şi persoanele aflate, în acel moment, în concediu maternal

De la începutul anului viitor, mamele sau taţii vor primi pe toată perioada concediului parental 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 lei. Camera Deputaţilor a dat, miercuri, votul final iniţiativei deputatului independent Lavinia Şandru, de modificare a legii privind susţinerea familiei pentru creşterea copilului.

Potrivit noilor prevederi, persoanele care intră în concediul legal de doi ani pentru creşterea copilului primesc o indemnizaţie lunară de 600 lei sau, dacă au venituri salariale mari, pot opta pentru cuantumul de 85% din media acestora pe ultimele 12 luni. Vor fi astfel favorizaţi şi cei care au un câştig mediu sau peste medie, prin legea aflată în vigoare la ora actuală aceştia neputând primi decât indemnizaţia de 600 lei. Dacă taţii câştigă mai mult decât mamele, iar familia este avantajată în acest fel de acordarea cuantumului de 85%, atunci ei au posibilitatea de a rămâne acasă şi îngriji copilul deoarece legea se aplică şi în cazul lor. Iniţiativa votată miercuri intră în vigoare la 1 ianuarie 2009, iar de noile reglementări vor beneficia, de la această dată, şi persoanele care se află în prezent în concediul pentru creşterea copilului. Lavinia Şandru: Legea înseamnă 1 milion de copii în plus Lavinia Şandru susţine că, în urma acestei legi, conform prognozelor, în România, în anul 2050, copiii vor fi mai mulţi cu un milion. Dacă iniţial Guvernul, prin fostul ministru al Muncii, liberalul Paul Păcuraru, s-a opus textului legislativ, noua deţinătoare a acestui portofoliu, Mariana Câmpeanu, a precizat, la începutul săptămânii, că PNL a mandatat-o să-l susţină, ea precizând că sunt bani pentru acordarea cuantumului de 85%. „Nu cred că este nici o problemă, deoarece procentul femeilor cu carieră şi cu salariu foarte mare este foarte mic şi, mai mult decât atât, susţin cu toată tăria că o femeie cu o carieră politică şi o carieră profesională nu o să stea niciodată acasă mai mult de un an”, a explicat Câmpeanu. Iniţiativa legislativă, adoptată cu 171 de voturi „pentru” şi două abţineri, va merge la promulgare, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în privinţa acestuia.

Sursa: Gândul.info2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor