Inceput de saptamana cu proteste la Timisoara

28Comentarii
Inceput de saptamana cu proteste la Timisoara
Bugetarii, în prag de concediere şi cu salariile reduse, vor ieşi luni în stradă, iar poliţiştii nu vor mai lucra cu publicul de săptămâna viitoare! Angajaţii de la Primăria Timişoara care se află pe lista disponibilizaţilor vor protesta în faţa instituţiei, sindicaliştii de CNS „Cartel Alfa” vor picheta Prefectura Timiş, iar poliţiştii… vor lucra mai puţin, pentru că le-au fost diminuate salariile.

Zeci de funcţionari de la Primăria Timişoara au fost deja anunţaţi că urmează să fie puşi pe liber, după apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63 din 2010, care stabileşte anumite normative de personal, un număr maxim de posturi pentru administraţiile locale. Per total, urmează să fie daţi afară aproximativ 200 de oameni la Primăria Timişoara, la Direcţia Fiscală, la Poliţia Comunitară şi la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care se vor face aceste disponibilizări, după ce consilierii locali timişoreni au aprobat noile organigrame. Sindicatul de la primărie a atacat în instanţă aceste hotărâri de consiliu local adoptate după apariţia OUG 63.

Am cerut suspendarea acestor acte şi să se judece de urgenţă, nu după ce vor fi daţi oamenii afară, cum am fost programaţi iniţial. Sperăm că instanţa va ţine cont de argumentele noastre, suspendând cele patru organigrame (n.r. – pentru aparatul de specialitate al primarului, Direcţia Fiscală, Poliţia Comunitară şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor), şi practic blocând peste tot disponibilizările. În paralel, sigur că suntem datori să susţinem fiecare angajat care ne sesizează că doreşte să conteste dispoziţia de concediere”, a precizat liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei.

Salariaţii care vor fi daţi afară de la Primăria Timişoara vor protesta, luni, de la ora 12.00, în faţa instituţiei. „De la ora 12 vom picheta Primăria Timişoara şi Direcţia Fiscală, împreună cu cei care au primit preavizele de concediere. Angajaţii de la Direcţia Fiscală au primit preavizele, aşa cum era normal în situaţia dată, după care va fi emisă dispoziţia de concediere. Pentru cei de la Primărie şi Poliţia Comunitară nu s-a procedat corect, s-au emis dispoziţii de către domnul primar, prin care li se acordă un preaviz de 30 de zile şi li se spune că la îndeplinirea acest termen vor fi eliberaţi din funcţie sau va înceta contractul de muncă, după caz. Din 13 octombrie oamenii sunt puşi pe liber”, a adăugat Negrei. El spune că doar în cazul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a fost suspendată procedura de concediere, după ce primăria a atacat în instanţă adresa prefecturii prin care i se transmiteau normativele de personal, care nu ar fi fost calculate corect în acest caz, şi a obţinut câştig de cauză.

Demonstratie si la prefectura

Angajaţii primăriei li se vor alătura apoi celorlalţi sindicalişti de la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, care, tot luni, vor picheta Prefectura Timiş, de la ora 15.00.

Reprezentanţii „Cartel Alfa” cer stoparea disponibilizărilor şi renunţarea la măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc. Totodată, bugetarii mai solicită, printre altele, programe pentru crearea de noi locuri de muncă, ca vârsta de pensionare să nu crească şi să nu se schimbe modul de calcul al pensiei, să nu fie modificat Codul Muncii, să nu fie desfiinţată protecţia socială a salariaţilor la concediile colective, să nu fie desfiinţat contractul individual de muncă pe durată nedeterminată şi un salariu minim garantat în plată de 750 de lei. Ei vor manifesta timp de două ore la prefectură, acţiunea fiind programată între orele 15.00-17.00, şi vor participa toate sindicatele afiliate la „Cartel Alfa”.

Politistii nu mai patruleaza!

Diminuarea salariilor creează revoltă şi în Poliţia Română. Poliţiştii au anunţat că îşi vor restrânge activitatea începând de luni.

Începând de luni, poliţiştii nu vor mai lucra cu publicul, în sensul că nu vor mai primi niciun fel de petiţii, sesizări şi reclamaţii, îndrumând în acest sens cetăţenii să depună aceste petiţii prin poşta electronică, la adresa de mail a instituţiei, sau prin Poşta Română, cu confirmare de primire. Excepţie vor face, bineînţeles, cazurile grave şi apelurile de urgenţă. Colegii de la Poliţia Rutieră şi Poliţia de ordine publică nu vor mai patrula, ci vor sta în puncte fixe, vor interveni numai la apelul de urgenţă 112 şi vor acorda avertismente”, a explicat vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Timiş Ionuţ Panţîru.

Sindicaliştii timişeni nu vor lipsi nici de la protestele de amploare anunţate începând de săptămâna viitoare în capitală.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor