Inca se face scoala dupa-amiaza la Timisoara. Robu: Oricat ne straduim, ne trezim ca e insuficient

De Roxana Deaconescu
9Comentarii
Inca se face scoala dupa-amiaza la Timisoara. Robu: Oricat ne straduim, ne trezim ca e insuficient
© Foto: Primaria Timisoara
S-a deschis noul an școlar, iar mulți elevi din Timișoara încă merg la ore după-amiaza. Primarul Nicolae Robu susține că, orice investiții ar face municipalitatea, tot nu sunt suficiente, pentru că legea spune că toți elevii trebuie admiși, iar numărul lor crește de la an la an.

Șapte unități de învățământ din Timișoara își desfășoară activitatea în două schimburi. Este vorba despre școlile gimnaziale nr. 24, 13, 19, 30, 7, despre Liceul Grigore Moisil și Liceul Sportiv Banatul.

Ani la rând, autoritățile locale promiteau că „în curând” elevii nu vor mai fi nevoiți să meargă la școală în două schimburi, însă primarul Nicolae Robu recunoaște că municipalitatea nu poate face nimic pentru a-i scăpa pe elevi de mers la cursuri după-amiază.

„Sunt încă școli în care se țin ore după-amiaza, pentru că aceste școli sunt renumite pentru calitatea educației pe care o asigură și sunt foarte căutate, iar legea actuală ne conduce la a accepta pe toți cei care îndeplinesc condițiile în vigoare. Oricât ne străduim noi să creștem numărul sălilor de clasă, ne trezim că într-un an sau doi iarăși numărul lor devine insuficient”, ne-a explicat edilul-șef.

La Școala Generală 30, de exemplu, elevii sunt puși să învețe în construcții modulare, așa-zise containere. Unele dintre ele au fost aduse deja, iar altele urmează să vină în perioada următoare. Aceasta până când unitatea de învățământ va fi modernizată, planul primăriei fiind să extindă școala din cartierul Soarelui, în două etape.

„La Școala Generală 30, de exemplu, vom avea o foarte mare investiție, care va însemna construirea a două noi corpuri, este chiar mai amplă decât atât. Sper ca atunci, când vom finaliza această investiție, să fie suficiente spații pentru ca toată lumea să învețe de dimineață. O facem pe ce fonduri putem, 99% că o vom face pe venituri proprii, proiectarea este la licitație acum. O parte dintre containere au venit, altele vor veni în continuare, pentru că și asta este o soluție, folosirea de containere. Există containere foarte bine gândite și reprezintă o soluție, cel puțin pentru o perioadă de timp”, a completat Robu.

container-sala-de-clasa-sursa-foto-primaria-timisoara
Școala Generală 30 va trece în următorii ani printr-o transformare serioasă. Reprezentanții primăriei se pregătesc de extinderea unității de învățământ. Până atunci însă, vor cumpăra „containere”, pentru că sălile de clasă sunt insuficiente. Nu vorbim despre containere de muncitori, ci despre constr...

Investiții se vor face și la Liceul Grigore Moisil, dar și la alte școli din oraș. Dar totul în timp, așa că nu se cunoaște încă un orizont de timp în care elevii vor scăpa de orele de după-amiază.

Conducerea primăriei are în plan și achiziția de clădiri noi. Robu ar fi vrut să cumpere fostul Liceu al Poștei, însă conducerea Poștei Române a anunțat deja că nu vrea să vândă și că municipalitatea poate închiria, dacă vrea, spațiile în care a funcționat Liceul Poștei.

„Vrem să cumpărăm clădiri, numai că, din păcate, nu avem ce în preajma școlilor actuale. Spre exemplu, pentru Colegiul Național C.D. Loga, am vrut să cumpărăm clădirea în care a funcționat Liceul Poștei. Din păcate, Poșta Română nu vrea să vândă acea clădire, ba chiar m-a mirat reacția cu un soi de ostilitate în ton a conducerii acestei instituții, când eu am spus că suntem interesați să cumpărăm clădirea”, a mai spus primarul.

Cât despre investițiile în școli, edilul-șef susține că anul acesta s-au făcut o mulțime de lucrări, atât în școli, cât și în grădinițe. Robu spune că s-a făcut tot ceea ce au cerut directorii de școli.

„Nu am făcut un total al investițiilor, au fost o mulțime de lucrări într-o mulțime de școli și grădinițe. Practic, ce ni s-a cerut, aia am făcut aproape peste tot. Nu am putut cuprinde totul, însă eu insist ca directorii să vină să ne facă cunoscute toate nevoile școlii, pentru că școala este o prioritate absolută și vom canaliza fonduri atâtea cât sunt necesare pentru ca, în Timișoara, învățământul preuniversitar să dispună de condițiile cele mai bune. Și la Colegiul Național Bănățean vom face investiții când ne prezintă școala tot ce este necesar. Vom introduce, în 2018, evident, în diverse proiecte toate lucrările care sunt cerute la Colegiul Național Bănățean, dar și îmbunătățirea dotării tehnice”, a conchis primarul Timișoarei.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor